Exclusiv: Interviu cu activistul civic Cristian-Mihai Dide

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă, joi, la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

În acest context, activistul civic Cristian-Mihai Dide a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu, în exclusivitate, despre mai multe subiecte de interes, dintre care astăzi prezentăm aspectele legate de Consfătuirile ce au loc la Sibiu, pe 9 mai.

UPDATE: Cristian-Mihai Dide și grupul de protestari împreună cu care se afla au fost opriți de forțele de ordine să manifesteze în proximitatea Pieței Mari din Sibiu

Liderii PPE s-au reunit joi, 9 mai 2019, de la ora 10:00, la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu, urmând ca ulterior preşedintele Klaus Iohannis să aibă declaraţii de presă comune cu președintele PPE, Joseph Daul, cu liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

Poliția, SPP-ul și celelalte forțe de ordine care participă la Summitul UE din Sibiu au luat la periat întreg orașul, în special traseul pe care se vor deplasa oficialii europeni. Pentru siguranța acestora, au fost dislocate trupe importante din celelalte județe ale țării.

În acest context, Cristian Mihai Dide, unul dintre cei mai vocali protestatari anti-PSD, a cerut, cu aproximativ o lună de zile în urmă, Primăriei Sibiu să-i aprobe cererea cu privire la o adunare populară, pe care acesta avea intenţia de a o organiza exact în ziua summitului.

Dide este unul dintre cei mai cunoscuți activiști civici, care nu de puține ori, în dorința sa de a se exprima și a protesta, a intrat în conflict cu jandarmii.

De fapt cine este Cristian Mihai Dide? Este un antreprenor de 31 de ani, născut şi crescut în Roşiorii de Vede, care de câteva luni a devenit preşedintelele unei organizații non-guvernamentale (ONG), „Evoluţie în Instituţie”. Prin această ONG, Dide monitorizează constant activitatea instituţiilor publice din judeţul Teleorman şi nu numai.

Activistul susţine că multe lucruri ar putea fi simplificate şi îmbunătăţite în administraţia locală cu ajutorul tehnologiei şi al unor investiţii pentru cetăţeni şi pledează pentru transparentizarea informaţiilor de interes public.

Revenind la cererea pentru adunarea populară programată de Dide, acesta a afirmat că a avut o mare decepţie din partea Comisiei care dă aprobările în aceste situaţii.

Avem o mare problemă în România cu drepturile fundamentale şi înţelegerea acestui stat de drept, de care vorbeşte toată lumea. Am prieteni în mediul ăsta, să zicem din mediul #Rezist, care nu înţeleg cum este statul ăsta de drept sau când spui stat de drept la ce ar trebui să te aştepţi. Vorbind de Summitul de la Sibiu şi statul de drept. Eu primesc criticile de la cunoscuţi şi prieteni, că nu cunosc măsurile de siguranţă de la Sibiu şi cum mă aşteptam eu să mi se permită să mă manifest în Piaţa Mare de la Sibiu. Da, asta mă aşteptam. Să-mi fie permis accesul îngrădit, adică, să se facă acolo un perimetru şi să se verifice oamenii care intră. Cetăţeanul într-o democraţie să aibă dreptul să şi-l vadă pe ăla votat. Acum, de exemplu toată piaţa aia este fortificată şi am colegi care nu înţeleg lucrul ăsta. Am dreptul să-l văd pe cel ales. Nu poţi să mi-l iei. Este dreptul meu să-i arăt o pancartă. Orice ar scrie pe ea. Altfel, este obligatoriu să-i asiguri protecţie omului ăluia. Dacă e nevoie să fie cinci filtre, să fie cinci filtre, dar tu nu poţi să intervii în nişte drepturi fundamentale. Prieteni de-ai mei nu înţeleg treaba asta. Dacă tu nu ai cadru legal, cum poţi să interzici o chestie logică?” , a spus Dide.

Aşadar, aşa cum povesteşte Dide, Comisia care aprobă astfel de adunări publice, i-a refuzat locul de desfăşurate, oferidu-i, în schimb, un alt loc. Lucrul acesta a fost refuzat de solicitant, pe motiv că adunarea nu este vizibilă, ceea ce ar anula scopul organizării acesteia.

Comisia a fost foarte scurtă. Secretarul de la Primărie, atâta a avut în gând. Domnule, voi vă duceţi în faţă la Ion Besoiu. Nu a fost nici o negociere. Putea să spună: „Domnu’ Dide, ce vreţi dvs. să faceţi? De ce vreţi în Piaţa Mare? M-a întrebat câţi veniţi şi eu am spus că 50. Vreţi să modificaţi cererea că poate vă putem oferi în Piaţa Mare, dar poate nu cu un generator… poate că nu cu sistem de sonorizare… vă permitem doar cu pancarda asta”. Dar nu a existat nicio intenţie de negociere. El era şeful, regele junglei, nu era nimeni peste el. Nu SPP, nu SRI, nimeni. Şi am zis… voi nu sunteţi constituiţi legal, voi nu mai aveţi cum să interziceţi adunarea publică după o lună. Eu am declarat-o acum o lună şi nu se mai poate. Pai, mă trimiteţi în faţă la Casa de Cultură. Ce manifestare e aia? Doar ca să-mi spun că ne-am strâns… Oamenii aştia nu înţeleg rostul unei adunări publice. Nu înţeleg nevoia de exprimare liberă şi nevoia de manifestare democratică. Ei nu văd rezultatul la chestia asta. Care este rezultatul? Te vede lumea, află, transmit un mesaj, suntem pentru UE. Că dacă voiam să fiu pentru PSD, mă duceam cu o pancartă la PSD, dar vreau să fiu pentru UE şi vreau să mă duc acolo.

Am primit telefoane unde mi s-a recomandat să merg la Iaşi, nu la Sibiu, pentru că nu ar vrea deranj la Sibiu şi o să mi se ofere un loc în faţa Casei de Cultură. I-am spus că nici nu se pune problema, că eu nu vreau să se promoveze ideea despre mine că sunt doar un scandalagiu, că îl urmăresc pe Dragnea pe unde merge el prin ţară. Când consider eu că e nevoie să mergem şi să boicotăm o adunare publică sau prezenţa lui Dragnea pe undeva, consider eu. Acum consider că trebuie mers acolo. Nu există temei de drept. Nu există o prevedere legală care spune : „Domnule, dacă vine şeful de stat, nu ai voie să fii acolo, lângă el. Păi, ce făceau oamenii aştia, dacă era Adunarea de la Blaj? Îi ţineau pe toţi… făceau un gard si apoi trimiteau pe cineva să ia mesaje de la popor?”, a menționat Cristian Mihai Dide.

În asemenea situaţie, Dide a apreciat că nu va renunţa şi va fi prezent la Sibiu, indiferent de consecinţe.

Cu siguranţă nu or să mă primească. Atunci, voi manifesta lângă cel mai apropiat filtru pe care îl voi considera. Nu ştiu, poate lângă presă, poate la filtrul care este la intrarea de lângă parcul Bulevard, că acolo sunt mai mulţi oameni, poate în amândouă locurile… nu vreau să mă îmbrâncesc cu ei. Dar dacă vin la mine şi spun că de ce stau în faţa filtrului, că inventează ei un motiv, atunci vor fi divergenţe şi vor fi tensiuni între noi şi forţele de ordine. Eu intenţionez să stau lângă filtru. Vom merge cu siguranţă şi în instanţă, nici nu se pune problema. Ilegalitatea ar fi să nu mă lase acolo.

Interesant este că alături de protestatarul Dide este şi Sindicatul Poliţiştilor din Sibiu, care voia să obţină aprobarea din partea Primăriei tot pentru o adunare populară în ziua summit-ului.

Asociaţia va intra ca intervenient în procesul  pe care Sindicatul Politiştilor îl are. Cei din Sibiu au declarat înaintea mea în Piaţa Mare că vor o adunare publică, dar li s-a interzis instantaneu, pentru că e summitul UE. Şi mi s-a părut absurd. Bine, dar tu interzici o adunare publică pentru un summit? Ăsta nu e temei legal, nu e un motiv. Lor li s-a interzis de acum o lună şi eu au contestat această interzicere. O să intrăm şi noi ca intervenienţi, că acesta e scopul asociaţiei. Scopul asociației este să facă instituțiile publice să lucreze în interesul societăţii şi să fie transparente”, a precizat activistul Cristian Mihai Dide.

Lucian Ionescu

Foto: greatnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *