Condamnare pentru trafic de influenţă. 100 de zile de muncă în folosul comunității. UDMR nu a mai putut s-o salveze pe vicepreședintele executiv Anna Horvath

Vicepreședintele executiv al UDMR, Anna Horvath, a fost condamnată definitiv, miercuri, 22 mai 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la doi ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității, pentru infracțiunea de trafic de influență. Instanța a achitat-o pe Horvath pentru acuzația de spălare de bani.

Horvath a fost apărată cu insistență de liderii UDMR, inclusiv de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, care în plină anchetă a desemnat-o vicepreședinte executiv al Uniunii și a susținut că în România nu se poate vorbi de stat de drept.

Anna Horvath, care este și președintele UDMR Cluj-Napoca, este cunoscută pentru că a îndemnat public comunitatea maghiară clujeană la nesupunere civică în cazul neamplasării plăcuțelor bilingve la intrările în oraș.

Deși era viceprimarul orașului Cluj-Napoca, a susținut public acțiunile în instanță împotriva Primăriei, inițiate de o serie de fundații și asociații, care au
beneficiat anual de finanțări nerambursabile de la bugetul local, distribuite tot de ea, dat fiind că avea și calitatea de președinte al Comisiei de analiză și selecție a solicitărilor de finanțări nerambursabile din bugetul public al municipalității.

Anna Horvath a coordonat, în calitate de preşedinte, 15 comisii de specialitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale, se arată în actele instanței.

UDMR a reacționat în scurt timp la decizia ÎCCJ, anunțând că sentința este una nedreaptă și neechitabilă.

„Horváth Anna a primit astăzi o sentință de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Nu ne putem opune hotărârii judecătorești, trebuie să o acceptăm, dar o considerăm nedreaptă și neechitabilă. Noi credem în dreptatea ei și o susținem în căutarea dreptății sale în fața instanțelor internaționale. Ancsa, fii puternică și continuă să muncești pentru comunitatea noastră! Uniunea și comunitatea este de partea ta! Trebuie să fim puternici și să continuăm lupta pentru adevăr”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a UDMR.

Potrivit minutei Instanței Supreme, Anna Horvath va fi obligată ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, judecătorii ÎCCJ au mai decis să o condamne pe Anna Horvath să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

„În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare”, se mai arată în minuta instanței.

Anna Horvath fusese condamnată în martie 2018, în primă instanță, de Curtea de Apel Cluj la doi ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, infracțiuni comise din funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *