O nouă boală face ravagii în România. Toate organele sunt afectate. Analizele pentru depistarea bolii sunt decontate

 

Statistică îngrijorătoare. Aproape s-a triplat numărul noilor cazuri de boli tiroidiene. Medicii endocrinologi atrag atenţia că aceste afecţiuni sunt încă subdiagnosticate în ţara noastră şi ne recomandă să facem anual analize. Netratate, afecţiunile tiroidiene duc la complicaţii severe. Toate organele pot fi afectate.

Glanda tiroidă asigură buna funcţionare a întregului organism.

Dacă vă simţiţi obosiţi de mai mult de şase luni, ritmul cardiac este crescut, sunteţi nervoşi, aveţi senzaţie de sugrumare, dificultăţi când înghiţiţi sau stări de anxietate ori depresie mergeţi la medic.

Medicul primar endocrinolog, Diana Păun, a anunțat, miercuri (22.05.2019), că ultimele date statistice privind incidența bolilor tiroidiene în România, cele din 2016, indică o cifră de peste 80 de mii de cazuri noi, acest număr dublând statistica anului 2010 a pacienților care au suferit afecțiuni tiroidiene.

Potrivit medicului endocrinolog, ultimele date statistice privind incidența bolilor tiroidiene în România, cele din 2016, indică o cifră de 83.413 cazuri noi sau, altfel spus, o cifră de două ori mai mare comparativ cu statistica anului 2010, privind numărul pacienților care au suferit afecțiuni tiroidiene.

„Am cifre din 2016 când s-au înregistrat în România 83,413 cazuri noi de boli tiroidiene de două ori mai mult decât în anul 2010. (…) Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, informează medicul endocrinolog.

Diana Păun a declarat că prevalența bolilor tiroidiene a crescut în ultimii ani, acest aspect fiind influențat atât de factori negativi, precum stresul sau prezența noxelor, cât și de factori pozitivi, precum dezvoltarea posibilităților de diagnostic și tratament, sau responsabilizarea pacienților, în sensul prezentării la medic încă din perioada în care încep să resimtă simptome specifice.

„Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, pentru că trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic”, spune medicul primar endocrinolog.

Potrivit aceleiași surse, în ceea ce privește simptomatologia hipertiroidiei, aceasta este situată la polul opus al manifestărilor care au loc în cazul hipotiroidiei. „În cazul hipertiroidiei simptomele sunt exact pe dos, adică: pacientul este nervos, este agitat, vorbeşte mult, vorbeşte repede, are fugă de idei, nu se odihneşte suficient în sensul că nu doarme şi cu toate acestea a doua zi el este vioi chiar dacă nu a dormit, oricât ar mânca slăbeşte, tremură, are palpitaţii din cauza tahicardiei, pielea este fină transpirată de obicei și uneori se constată o roșeață facială”, precizează medicul.

Bolile tiroidiene afectează ambele sexe la orice vârstă, însă există o predispoziţie în rândul femeilor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *