România la un pas de un scandal diplomatic. Reacţia isterică a procurorului militar şef al Ucrainei pe baza unui film anonim de pe internet

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a afirmat pe pagina sa de socializare că cere de urgenţă convocarea conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Matios solicită realizarea acestei convocări în legătură cu o înregistrare video, de şapte minute, denumită „Războiul româno-ucrainean din 2022”, care a fost postată pe data de 22 mai 2019, potrivit agerpres.ro

În filmuleţ este vorba despre anexarea Bucovinei la România după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei.

„Vă informez – chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale”, a afirmat Matios într-o postare pe Facebook

„Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) – Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el”, a avertizat Matios.

În ea se arată cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii.

Până în prezent, înregistrarea a fost vizionată de 3.300 de internauţi. Unii experţi au apreciat acest film ca fiind o provocare pentru a tensiona relaţiile bilaterale, declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei.

Filmul de pe YouTube de la care a pornit scandalul este postat de un anonim pe canalul numit „30192” (vezi aici), care mai conține doar patru videoclipuri, considerate de platforma de videosharing drept „conținut neadecvat”. Unul dintre filme ar fi prima emisie a canalului „CryptTV”, în limba română, dar care pare mai curând o glumă ușor sinistră. Celelalte trei videoclipuri sunt în engleză și critică „propaganda americană”.

Mai mult, utilizatorul ce a încărcat filmul pe YouTube spune că filmul este ilustrarea unei cărți de ficțiune la care lucrează și dă, spre exemplificare, linkul spre un blog.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *