După ce a instigat la conflict etnic în Valea Uzului și apoi a acuzat România de barbarism, Ungaria provoacă și alte state europene

La scurt timp după ce a instigat la conflict etnic la Valea Uzului și a jignit, din nou, România, imaginea Ungariei se prăbușește în ruine, din cauza ieșirii la iveală a unui nou scandal declanșat de statul ungar, prin provocările lansate și către alte state europene. De data aceasta este vorba despre un stat mic, dar cu un nivel de dezvoltare și civilizație ridicat – Slovenia.


Mai exact, în data de 7 iunie 2019, Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei a emis un mesaj, prezentat pe contul propriu de twitter (Slovenian MFA @MZZRS) în care condamnă publicarea unei „hărți istorice” de către Oficiul Prim-ministrului Ungariei – Biroul de Comunicare Internațională (@abouthungary), manifestându-și nemulțumirea și clarificând faptul că acțiunea nu contribuie la întărirea valorilor Uniunii Europene, de cooperare și întreținere de relații de bună vecinătate.
MAE al Sloveniei aplică o palmă diplomatică oficialilor din conducerea Ungariei, reamintindu-le, în mesaj, și faptul că: „Uniunea Europeană a apărut pentru depășirea ostilităților dintre națiuni și a poverilor trecutului”.

Secretarul de stat Potapi Arpad Janos

Incidentul a fost creat de o nouă ieșire neo-revizionistă a demnitarilor ungari, respectiv de o declarație semnată de Potapi Arpad Janos, secretar de stat responsabil cu „politica națională”, însoțită de o hartă a jumătății ungare a Imperiului Austro-Ungar, care apare divizată de țările învecinate, simbolizate de „mâini diabolice”. Provinciile ocupate în trecut de Ungaria nu aveau menționat decât numărul etnicilor maghiari (de la ultimul recensământ austro-ungar) care trăiau acolo, fără menționarea celorlalte etnii (de exemplu: numărul de români, germani, evrei, armeni etc., în cazul Transilvaniei, sau de slovaci, în cazul sudului Slovaciei). De menționat că materialul a apărut pe portalul abouthungary.hu, aflat sub directa coordonare a prim-ministrului guvernului de la Budapesta.

Potapi Arpad Janos a susținut că Tratatul de la Trianon a fost „menit să distrugă sistemul politic al Ungariei, pe lângă economia, sistemul militar și societatea țării”, într-o poziție menită a susține discursul anti-european al liderului Viktor Orban.

Ileana Kiss

Foto: abouthungary.hu; polgarportal.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *