Croația răspunde, alături de Slovenia și România, discursului neo-revizionist al guvernului ungar

Înfățișarea teritoriului Croației într-un context istoric fals sau promovarea unor aspirații eșuate ale trecutului este inacceptabilă pentru Croația, a relevat Ministerul pentru Afaceri Externe și Europene, la interpelarea cotidianului Vecernji List. Punctul de vedere se referă la harta Ungariei Mari, de la care statele învecinate, înfățișate sub forma unor „mâini diabolice”, smulg teritorii, printre care și se află și părți ale Croației. Aceasta „hartă istorică” a fost publicată de Oficiul Prim-ministrului Ungariei – Biroul de Comunicare Internațională (@abouthungary).

Incidentul a fost creat de o nouă ieșire neo-revizionistă a demnitarilor ungari, respectiv de o declarație semnată de Potapi Arpad Janos, secretar de stat responsabil cu „politica națională”, însoțită de o hartă a jumătății ungare a Imperiului Austro-Ungar, care apare divizată de țările învecinate, simbolizate de „mâini diabolice”. Provinciile ocupate în trecut de Ungaria nu aveau menționat decât numărul etnicilor maghiari (de la ultimul recensământ austro-ungar) care trăiau acolo, fără menționarea celorlalte etnii (de exemplu: numărul de români, germani, evrei, armeni etc., în cazul Transilvaniei, sau de slovaci, în cazul sudului Slovaciei). De menționat că materialul a apărut pe portalul abouthungary.hu, aflat sub directa coordonare a prim-ministrului guvernului de la Budapesta.

Potapi Arpad Janos a susținut că Tratatul de la Trianon a fost „menit să distrugă sistemul politic al Ungariei, pe lângă economia, sistemul militar și societatea țării”, într-o poziție menită a susține discursul anti-european al liderului Viktor Orban.

„Imediat după ce schița – un desen din 1921 – a fost postat pe profilul de Twitter al About Hungary, Ministerul Afacerilor Externe și Europene a contactat partea ungară, pentru a-i pune în vedere că ilustrația, care înfățișează părți ale teritoriului Croației, față de care se sugerează că sunt teritorii ungare, luate de la Ungaria prin Tratatul de la Trianon, este inacceptabilă și constituie o deturnare a semnificației faptelor istorice. Am primit asigurări oficiale de la partea ungară nu reprezintă ridicarea de revendicări asupra teritoriului Croației, ci desenul a fost publicat pentru a comemora evenimentul istoric al semnării Tratatului de la Trianon, care a încheiat Primul Război Mondial, în această parte a Europei”, au declarat oficialii Externelor croate, a relatat Večernji List, preluat de portalul total-croatia-news.com.

Ileana Kiss

Foto: abouthungary.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *