Adevărata Românie. Avem cei mai săraci copii din Europa, în timp ce guvernul se laudă cu cea mai mare creştere economică din UE.

 

Potrivit unui studiu efectuat de UNICEF, România are cei mai mulţi copii săraci din Europa. Ministerul Muncii ştia despre acest flagel încă din urmă cu mai mulţi ani, dar adevărul a fost ascuns prin pomeni electorale şi promisiuni pompoase.

Sărăcia şi ecluziunea socială sunt o realitate iar efectele, din ce în ce mai accentuate, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru viitorul ţării. Strategia naţională privind reducerea sărăciei arată că de la criza economică încoace, segmentul cel mai vulnerabil al populaţiei îl reprezintă copiii cu vârste între 0 şi 17 ani.

Practic, copiii sunt cei mai săraci cetăţeni ai României. Mai mult, tendinţa este ca sărăcirea celor mici să se accentueze. După ei, în topul pauperităţii galopante se află categoria de vârstă 25-54 de ani, apoi cei între 55-64 de ani.

Veniturile celor peste 65 de ani, pensionarii, sunt relativ stabile, dar la un nivel foarte redus.

Conform UNICEF, sărăcia în cazul copiilor înseamnă că aceștia nu dispun de două sau mai multe din următoarele 14 elemente în gospodăriile unde locuiesc: trei mese pe zi; cel puţin o masă cu carne zilnic; fructe şi legume proaspete în fiecare zi; cărţi potrivite pentru vârsta copilului; echipamente pentru sporturi în aer liber (bicicletă, role patine, etc); activităţi de petrecere a timpului liber regulate (înot, joc, un instrument etc); cel puţin o jucărie de copil; posibilitatea de a participa la excursii şcolare şi evenimente; un loc liniştit şi lumină  pentru a face temele; o conexiune la Internet; unele haine noi (să nu fie toate la mâna a doua); două perechi de încălţăminte; posibilitatea, din timp în timp, pentru a invita prietenii acasa pentru a juca şi a mânca; posibilitatea de a sărbători ocazii speciale, cum ar fi ziua de naştere.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *