Sănătatea doar în promisiuni electorale. Adio spitale regionale! Dăncilă a recunoscut: „Nu mai sunt bani”

Europarlamentarul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD), soseste la sedinta Biroului Permanent National al PSD, luni, 31 august 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Premierul Dăncilă a afirmat, marţi, la România TV, că nu au mai rămas bani pentru construirea celor trei spitale regionale promise în programul de guvernare. După ce s-au cheltuit peste 130 de milioane de euro pentru documentaţie, guvernul şi-a dat seama că nu mai are bani pentru construirea efectivă a spitalelor.

„Am avut o discuție cu doamna comisar european Corina Crețu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Crețu că din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentația și în următoarea proiecție bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a declarat Viorica Dancila.

Premierul a menționat că se poartă discuții că unele spitale să fie construite în parteneriate.

„Căutăm că spitalul de la Constanța să îl facem împreună cu Guvernul din Turcia, căutăm că alt spital să îl facem prin parteneriat public-privat. Nu a fost indolența guvernului, nu a fost lipsa noastră de acțiune sau să nu vrem să facem aceste spitale, dar asta e realitatea și este corect că atunci când acuzi pe cineva să ai toate cifrele reale”, a mai declarat Dancila.Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat, în luna aprilie, detalii despre construcția celor trei spitale regionale care ar urmă să fie realizate din fonduri europene. Pintea a spus că spitalele se vor realiza, poate „nu atunci când ne-am fi dorit, nu la termenele stabilite inițial de consultanții Băncii Europene de Investiții (BEI), dar se vor construi”.

Comisarul european Corina Crețu a declarat, tot în luna aprilie, la Iași că, la finalul mandatului sau la Bruxelles rămâne cu un gust amar că Guvernul român a ignorat aproape total șansă obținerii banilor europeni pentru a demara proiectele mari de infrastructură.

Întrebată dacă cele trei spitale regionale ar putea fi finanțate înainte de exercițiul financiar care începe în anul 2020, Corina Crețu a răspuns: „Pot fi finanțate dacă Guvernul decide să solicite Comisiei Europene realocarea Fondurilor din cadrul Programului Operațional Regional sau din alte programe operaționale, sau ideea fazarii, dar pentru a fi fazate în primul rând trebuie să primim proiectele pentru a fi analizate și apoi fazate. Proiectele nu au ajuns la Comisia Europeană”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *