Bombă pentru pensionari. Ministrul Muncii, lămuriri de ultim moment după ce Legea Pensiilor a picat. „Nimeni nu ştie dacă vor mai fi bani de pensii”

Foto: ziare.com

Foto: ziare.com

Eugen Teodorovici a reacționat cu privire la amânarea legii pensiilor, declarând că pensiile nu vor fi afectate în niciun fel, întrucât bugetul include și măririle programate pentru 1 septembrie.

De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut noi precizări cu privire la Legea pensiilor.

„Tot ceea ce trebuie să se întâmple de la 1 septembrie se va întâmpla. Legea pensiilor va fi trimisă la Camera Deputaților, nu avem vreun risc de constituționalitate, deoarece clarificările solicitate au fost aprobate prin raportul comisiei din Senat.

Au fost respinse, dar a fost dezbatere, iar în Camera Deputaților vom face apel să vină cu idei și dezbateri cinstite astfel încât săptămâna viitoare sau în toamnă să aprobăm legea, să o trimitem spre promulgare și să facem apoi pașii următori. Știm ce avem de făcut.”, a precizat Marius Budăi.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri că pensiile nu sunt în pericol. De asemenea, Teodorovici a mai spus că Legea va fi aprobată la Camera Deputaților.

„Recalcularea pensiilor se derulează în continuare fără nicio sincopă și să nu uităm că există și o a doua cameră, care este decizională, Camera Deputaților, acolo se va regla acest lucru, astfel încât Legea să fie aprobată de Parlament”, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Teodorovici a mai spus că punctul de pensii se va majora de la 1 septembrie, așa cum era programat.

„Pensionarii trebuie să înțeleagă foarte clar că bani pentru pensii există, că bani pentru creșterea punctrului de pensie de la 1 septemebrie există, recalcularea se face în continuare, chiar dacă la Senat votul a respins această lege (…) Au fost multe exemple de legi respinse într-o cameră și aprobată în cealaltă cameră”, mai spune Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a oferit prima reacție după ce Legea privind sistemul public de pensii, a fost respinsă, miercuri, în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi. Paradoxal, Dăncilă a acuzat Opoziţia fără să ştie că Legea a fost boicotată chiar de deputaţii PSD care nu au fost prezenţi la vot.

„Vom avea cvorumul necesar și în Camera Deputaților vom trece legea pensiilor. Am să discut cu ei și am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat, poate au lipsit nejustificat. Voi avea o analiză. Dar să-i vedem pe cei care au votat împotriva Legii pensiilor. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm. (…) Ne-am ținut întotdeauna promisiunile față de pensionari. Dacă nu am putut prin lege, am dat OUG. Pensionarii, la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensie”, a spus Dăncilă.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, susține că amânarea votului pe Legea pensiilor nu afectează cu nimic veniturile pensionarilor.

„Nu afectează cu nimic pensiile. Noi în acest an avem prinse sumele necesare ca măririle de la 1 septembrie să se întâmple și de la 1 septembrie vom vota legea în Parlament. Anul ăsta sunt prinse sumele, nu avem cum să cuprindem banii pe 2020”, a declarat Eugen Teodorovici.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va avea o întrevedere cu reprezentanţii pensionarilor din România pentru a discuta despre Legea pensiilor.

Întrebată dacă Legea pensiilor se va putea aplica din 2021, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenţie pentru a lua cele mai bune decizii”.

Dăncilă a fost contrazisă chiar de ministrul Muncii care a afirmat că atunci când va intra în vigoare, adică anul 2021, nu ştie dacă statul mai are sau nu bani pentru pensii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *