Scrisoarea unui politician maghiar despre relaţiile cu românii. Scandal în UDMR. „S-a dat cu românii”

Foto: youtube

Foto: youtube

 Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a afirmat, joi, că recunoaşte tensiunile existente între „români şi maghiari” generate de politicieni. Kulcsar propune rezolvarea acestei situaţii prin redactarea unei „declaraţii de reconciliere româno-maghiară”. Deja, acesta a trimis scrisori către reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare prin care solicită găsirea unei soluţii în acest sens. Pe de altă parte, Vass Levente, președintele filialei municipale Târgu Mureș a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), este puternic atacat, pentru că ar fi prea „prietenos” cu românii.

În scrisoare, Kulcsar aminteşte şi de evenimentele de la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului care au fost „picătura care a umplut paharul”.

„Ieri am trimis o scrisoare tuturor colegilor deputaţi (…) din toate grupurile politice, am trimis inclusiv deputaţilor independenţi, iar azi o să trimit această scrisoare, spre ştiinţă, şi domnului preşedinte Klaus Iohannis, doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă şi domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Ciolacu, prin care propun ca, în cadrul Comisiei pentru Drepturilor Omului, să ne aşezăm la masă în luna septembrie şi să redactăm, să discutăm despre o declaraţie de reconciliere româno-maghiară. Eu cred că trebuie să punem capăt acestor tensiuni dintre români şi maghiari. Ceea ce s-a întâmplat în Valea Uzului a fost ultima picătură în pahar, din punctul meu de vedere. Cui folosesc aceste tensiuni? Populaţiei, românilor şi maghiarilor în niciun caz, poate partidelor politice care în campanie pot avea discursuri frumoase, dar eu spun, şi cred că am dreptate, că trebuie să punem capăt tensiunilor şi să stăm normal, ca nişte europeni, la masa tratativelor, să discutăm, să vedem care sunt problemele şi dacă am reuşi în acest an, într-adevăr, să avem o asemenea reconciliere româno-maghiară, eu cred că ar ajuta şi pe cei aflaţi la putere la Budapesta şi pe cei de la puterea de la Bucureşti să se aşeze şi ei la masa tratativelor şi să fie o relaţie mult mai bună decât este în momentul de faţă”, a declarat parlamentarul maghiar.

Şansele lui Kulcsar, chiar dacă intenţia este bună, sunt minime dacă luăm în considerare reacţiile unor politicieni maghiari de la UDMR.

De exemplu, la Târgu Mureş este declanșat un scandal, care se aseamănă unui iceberg, din punctul de vedere al vizibilității adevăratului mod de a gândi al unor reprezentanţi ai Uniunii. Liderul județean pe Mureș al UDMR, Peter Ferenc, îi reproșează, în limba română, președintelui organizației Târgu Mureș, Vass Levente, că „s-a dat cu românii”, deoarece nu a trecut în Opoziție.

În replică, Vass Levente spune că interesul oricărui ales ar trebui să fie dezvoltarea orașului și bunăstarea oricărui cetățean, indiferent cărei etnii aparține.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, care a fost şi primar la Sovata, spune că privește cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în organizația Târgu Mureș.

„Urmăresc cu grijă ceea ce se întâmplă în jurul UDMR Târgu Mureş. Pentru noi a devenit limpede că în cadrul organizaţiei locale există tensiuni pe care trebuie să le rezolvăm rapid, eficient şi cu rezultate. Trebuie să facem şi vom face ordine în organizaţie! Importanţa Târgu Mureşului este dincolo de graniţele administrative ale acestuia. Nu ne putem permite ca interesele celei mai mari comunităţi maghiare din Transilvania să aibă de suferit pentru că câţiva politicieni locali îşi limitează viziunea la propriile ambiţii politice”, a scris Peter Ferenc pe pagina de Facebook a UDMR Mureș.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *