Atenţie la apa îmbuteliată. Specialiştii avertizează: poate fi otrăvitoare!

 

Zeci de mii de litri de apă minerală şi băuturi răcoritoare au fost retraşi de la comercializare din magazinele din Bucureşti şi Ilfov. Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au dat amenzi de 35000 de lei în urma verificărilor efectuate în ultimele zile.

Verificările continuă, după cum anunță ANPC. Printre nereguli, autoritatea enumeră: depozitarea băuturilor la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, chiar de 48-50 de grade C, în depozite sau chiar direct în soare, la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Temperaturi ridicate au fost constatate și în mașinile care distribuiau apa minerală, fiind prevăzute doar cu o prelată impermeabilă. Au fost retrași 57 de mii de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare, în valoare de 231000 de lei.

ANPC atrage atenția consumatorilor să fie atenți la modul de prezentare a ambalajului și să acorde atenție condițiilor de depozitare, atât în magazin, cât și la domiciliu, când producătorul impune condiții în acest sens.

Totodată, ANPC transmite că este necesar să citim înscrisurile de pe etichete și să fim atenția la:

– gradul de mineralizare (înscris pe etichetă, în cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total), în special atunci când există restricţii medicale sau suferiţi de anumite boli;

– nu confundaţi termenii „minerală” cu „carbogazoasă”; în general, apele minerale naturale au un conţinut de săruri și minerale diferit de cel al apei potabile din reţea;

– aveţi în vedere faptul că apele cu conţinut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporită);

– aveţi în vedere că apele cu un conţinut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani;

– ţineţi seama de faptul că numai apa necarbogazoasă (plată) şi cu o mineralizare de maximum 500 mg/l („oligominerală” sau „slab mineralizată”) poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor.

ANPC mai transmite să refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită și să acordati o atenție deosebită – când cumpărați sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare – asupra modului de prezentare a ambalajului și asupra bunei închideri a recipientelor; în cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare.

În cazul sucurilor și nectarurilor din fructe, deschiderea ambalajului implică consumul lor într-un timp relativ scurt, timp în care aceste produse vor fi păstrare în condiții de refrigerare (în frigider, nu în congelator).

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *