Iniţiative cetăţeneşti europene cu efect asupra vieții fiecăruia dintre noi. Cum se face primul milion… de semnături

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS – organizație neînregistrată legal în România), Izsak Balazs, împreună cu Dabis Attila au înregistrat în urmă cu şase ani la Comisia Europeană un proiect de Inițiativă Cetățenească Europeană denumit „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale”. Comisia Europeană a respins înregistrarea acestei iniţiative, susţinând că nu este de competenţa sa să dea curs unui astfel de proiect, însă, recent, situația a suferit răsturnări.

Ulterior, iniţiatorii ICE, Izsak Balazs şi Dabis Attila, au sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru anularea deciziei Comisiei, însă, prin Hotărârea din 10 mai 2016, Tribunalul a respins acţiunea formulată împotriva deciziei Comisiei Europene. Cei doi au introdus apoi recurs în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, împotriva hotărârii Tribunalului, reușind obținerea unei decizii favorabile propriilor interese.

Referitor la noutățile pe care noua postură le presupune, Transparent News s-a adresat președintelui CNS, Izsak Balazs, care a oferit explicații cu privire la ce aduce nou, semnificațiile depunerii unui proiect de inițiativă, așa cum a făcut și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), ce se dorește a fi și ce urmări ar trebui să aibă inițiativa organizației sale:

„UDMR a iniţiat, de fapt, după noi (inițiativa cetățenească europeană n.r.), numai că la ei s-a terminat mai repede procedura judiciară. Atunci, în 2013, când am înaintat-o noi, după o lună sau două, după noi, au înaintat şi cei de la UDMR, împreună cu FUEN, o iniţiativă şi am înţeles că cele două iniţiative se completează. Cele două iniţiative sunt independente, sunt separate dar se completează.  Iniţiativa noastră se referă la politica de coeziune a UE şi încercăm să introducem un punct nou în această politică de coeziune, într-un act juridic european care să reglementeze accesarea fondurilor europene, criteriile , condiţiile, etc., în regiunile aşa numite naţionale, deci, locuite în preponderent de minorităţile naţionale în Europa. Aşa cum este la noi Ţinutul Secuiesc, cum este Corsica, Ţara Bascilor, etc.”, a spus Balazs.

De asemenea, Izsak Balazs a mai spus că aceste regiuni trebuie protejate prin păstrarea specificului regional, cultural, lingvistic și religios.

„Noi așa am considerat că dacă aceste regiuni contribuie la diversitatea culturală a Europei, atunci, această diversitate culturală trebuie protejată. Atunci aceste regiuni trebuie să fie protejate economic… dar concomitent cu aceasta trebuie să păstreze specificul regional, cultural lingvistic, religios”, a declarat Izsak Balazs.

Președintele CNS a afirmat că structura are la dispoziţie un an ca să adune cele un milion de semnături din cel puţin șapte state membre ale Uniunii Europene şi că pentru reuşita acţiunii şi-au dat mâna cele trei partide maghiare din România, UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

România va avea de beneficiat, spune Izsak Balazs

Comisia Europeană va întreprinde un regulament pe baza acestei iniţiative, iar România va fi câştigătoare pentru că aici se vor aduce mai mulţi bani din fonduri europene şi va avea de câştigat toată ţara.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *