Combinatul siderurgic din Galați a fost vândut. Cine este noul proprietar

Fabrica de oţel de la Galaţi, deţinută până acum de ArcelorMittal, a fost preluată de Grupul Liberty Steel, în cadrul unei tranzacţii mai mari, în valoare de aproximativ 740 de milioane de euro, prin care au fost preluate şapte fabrici de oţel şi cinci centre de servicii de la ArcelorMittal, situate în România și alte şase ţări din Europa. Radio România Actualități relevă mai multe despre modul în care această preluare influenţează viaţa locuitorilor din Galaţi:

Reporter: Vânzarea Combinatului siderurgic de la Galați a fost privită cu interes nu doar de cei 6.900 de oameni care lucrează pe platforma siderurgică, ci de tot orașul, pentru că activitatea combinatului este strâns legată economic și social de cea a localității. De funcționare a combinatului depinde și activitatea altor circa 800 de firme lacale, cea mai mare fiind șantierul naval în care vasele sunt construite cu tablă din combinat. În plus, serviciile și produsele de consum depind de nivelul de trai al locuitorilor municipiului Galați, jumătate din ei având cel puțin un membru de familie care lucrează în combinat.

În următoarele 100 de zile, noua administrație a unității siderurgice va analiza perspectivele economicele a combinatului împreună cu toți factorii implicați, inclusiv sindicatele. Potrivit semnalelor publice, exprimate până acum, noua administrație intenționează să crească producția de oțel, estimată până acum la circa două milioane de tone de fontă pe an, dar și să angajeze până în decembrie cel puțin 200 de persoane.

Liberty House Group este o companie fondată în 1992, de întrprinzătorul indian Sanjeev Gupta, în Marea Britanie. Compania are sediul central la Londra și filiale în Hong Kong, Singapore şi Dubai.

Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes, drept poate cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții din Marea Britanie, între 2013 și 2017. Compania comercializează metale feroase și neferoase şi activează şi pe piaţa reciclării a metalelor și producția de oțel și aluminiu.

Când magnatul indian Lakshmi Mittal, fostul proprietar, a anunțat că intenționează să cumpere oțelăria Ilva din Italia, Comisia Europeană i-a cerut să renunțe la combinatul siderurgic de la Galați, precum și la unitățile din Skopje (Macedonia), Ostrava (Republica Cehă), Dudelange (Luxemburg), Flemalle și Liege (Belgia). Impunerea avea ca scop evitarea poziției de monopol pe piață.

Ileana Kiss

Foto: reperul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *