Dictatura Ungariei în domeniul minorității maghiare, demonstrată de teleghidarea UDMR

Este din ce în ce mai evidentă subordonarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) față de Executivul de la Budapesta. Evenimentele din ultima vreme arată că formațiunea care ar trebui să deservească interesele minoritarilor maghiari se manifestă tot mai evident în spiritul unei complete aserviri față de Guvernului Ungar.

Nu este o noutate faptul că nimic nu mișcă în UDMR fără știrea sau chiar acordul executivului ungar, însă amestecul Ungariei în treburile interne ale României devine din ce în ce mai evident. UDMR-ul nu mai este doar o simplă entitate care apără natural drepturile minorității maghiare, ci a devenit o adevărată tumoră, care încearcă să consume cât mai multe resurse ale statului, sub atenta dirijare a statului vecin, cu unicul scop de a obține influență politică în România și continuitate la masa puterii, de unde poate susține interesele lui Viktor Orban și ale partidului acestuia, Fidesz. Mai rău decât alți politicieni care urmăresc în primul rând scopuri financiare proprii, politicienii maghiari de la București servesc orbește unor interese externe, fiind niște marionete dirijate de un păpușar hapsân, care nu va fi niciodată mulțumit cu cât a obținut, vrând mereu mai mult.

Deși lucrurile se desfășoară cam la fel, de aproape 30 de ani încoace, parcă niciodată jocurile nu au fost făcute atât de pe față, propaganda și dezinformarea crasă fiind deja o activitate de rutină pentru reprezentanții UDMR.

Un detaliu care a scăpat multora a fost corelarea, până la semne de punctuație, a declarațiilor publice ale diplomaților ungari cu cele ale comunicatorilor UDMR, pe ultimele teme ale veșnicului (își doresc ei) pretins conflict româno-maghiar:

  1. Situația recentă din Valea Uzului, unde reprezentanții formațiunilor politice maghiare au fost susținuți cu vehemență de oficialii ungari. Astfel, reprezentanții UDMR și ai FIDESZ au emis, în tandem, atât în presa română, cât și în cea ungară, o serie de comunicate acide și denigratoare la adresa autorităților române, prezentând etnicii maghiari din Transilvania ca pe niște veșnice victime ale șovinismului. Declarațiile au început să curgă simultan, la diferență de numai câteva ore de evenimentele din Valea Uzului, când a fost organizată o comemorare a eroilor, pe care au încercat să o împiedice liderii UDMR locali.
  1. Un alt exemplu este cel al adoptării noului Cod Administrativ, ocazie cu care UDMR a reușit să obțină introducerea unei modificări ce vizează posibilitatea ca, prin decizii ale autorităților locale, să poată fi utilizată limba minorităților acolo unde ponderea ei nu atinge pragul de 20% prevăzută inițial de lege. Reacțiile similare nu au întârziat să apară, aproape în același timp, atât din partea liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila, cât și din partea Ministrului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto
  1. Strânsa colaborare între liderii UDMR și Guvernul ungar este relevată și în cazul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, unde principalul motiv de nemulțumire îl constituie lipsa unei facultăți cu predare exclusiv în limba maghiară, în cadrul acestei instituții de învățământ. Reprezentanții UDMR nu au ezitat să își exprime punctele de vedere similare în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc chiar cu ocazia uneia din desele vizitele lui Szijjarto în România, în data de 14 martie 2019.

Asocierea dintre Fidesz și UDMR, sau mai degrabă absorbția UMDR-ului de către Fidesz, aduce un mare deserviciu României și maghiarilor din țara noastră, cu cât propaganda de tip Viktor Orban vine pe două canale puternice, reușind să își extindă influența și în mediul internațional. Rămâne în responsabilitatea fiecărui cetățean onest, indiferent de etnie, să discearnă între informațiile ce îi sunt servite și să aleagă adevărul în locul dezinformării, înțelegerea și respectul reciproc în locul acelor lucruri care nu fac altceva decât să susțină un închipuit conflict perpetuu între români și maghiari.

Mihaela Lupu

Foto: nagybanya.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *