Destinații de vacanță: Muzeul pălăriilor de paie din Crișeni, Harghita

Crișeni este un sat din județul Harghita, mai exact din comuna Atid, aflată la granița cu județul Mureș. Aici se găsește un obiectiv mai puțin obișnuit pentru țara noastră, mai precis un Muzeu al pălăriilor de paie. Muzeul a fost înființat de Szocs Lajos, a cărui familie se ocupă de nu mai puțin de trei generaţii de fabricarea pălăriilor de paie. Vrând să facă cunoscut oamenilor această meserie și acest mesteșug, Szocs Lajos, localnicul din Crișeni s-a hotărât să înfiinţeze primul Muzeu de Paie din ţară la Crişeni.

Neobisnuitul muzeu a fost înfiinţat folosindu-se o casă ţărănească tradiţională renovată, specifică zonei.

Prima încăpere pune în fața vizitatorilor toate modelele de pălării de paie din ţară.

În încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz casnic și gospodăresc, ca și unelte folosite în munca sătenilor. Acestea sunt prezentate în mod decorativ.

Ultima încăpere prezintă tehnica de fabricare a pălăriilor pe care o aplică familia fondatorului muzeului, de la seceratul paielor până la produsul finit: pălăria gata de purtat.

Muzeul deține și vă prezintă, putând chiar să o și încercați cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metri şi greutatea de 2,65kg. La fabricarea ei s-au folosit 500 de m de împletitură de paie şi 1 km și jumătate de aţă.

În curtea Muzeului, vizitatorul poate admira o altă colecţie deosebită, formată din mai mult de 600 de pietre sculptate de natură, având forme deosebite, ca de exemplu: raţă, porumbel, şapcă etc.

Și curtea se poate lăuda cu prezența unei pălării uriașe, fiind vorba de un acoperământ de cap de cinci metri.

Muzeul poate fi vizitat zilnic, dacă cumva îl găsiți închis, puteți să vă interesați la bar și cel mai probabil cineva vă va deschide și vă va conduce prin sălile cu exponate.

Ileana Kiss

Foto: visitharghita.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *