A dispărut un puternic critic al lui Viktor Orban. Agnes Heller s-a stins din viață

Agnes Heller Foto: faz.net

Vineri, 19 iulie 2019, Agnes Heller, filosof, persoană activă în viața culturală, opozantă a regimului comunist din Ungaria, iar apoi a regimului impus după alegerea, în 2010, a prim-ministrului Viktor Orban, a murit. Anunțul a fost făcut de Academia Ungară de Știinţe (MTA), preluat de Agenția France Press și Agerpres. Agnes Heller avea 90 de ani.

Agnes Heller deținea calitatea de membru al Academiei Ungare de Științe şi pe cel de profesoară la Noua Școală pentru Cercetări Sociale din New York, fiind considerată un filosof al perioadei secolelor XX și XXI (transparentnews.ro).
Decesul acesteia ar fi survenit, din câte se pare, în contextul unei călătorii întreprinse pentru înot, în Lacul Balaton, conform informațiilor oferite de site-ul ungar 444.hu.

Născută la 12 mai 1929, într-o familie de evrei din Budapesta, ea a fost eleva unuia din principalii gânditori ungari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885-1971). Agnes Heller a ajuns unul din principalii animatori ai „Şcolii de la Budapesta” (interpretarea în viziune marxistă a lui Hegel), curent critic al socialismului ungar care s-a dezvoltat în capitala Ungariei, după revolta înăbușită de trupele sovietice.

Considerată disidentă, persecutată de regimul comunist în anii 1970, această fiică a unei familii de evrei al cărei tată a murit deportat la Auschwitz, s-a exilat pentru a preda în Australia şi la New York unde a ocupat catedra lui Hannah Arendt (scriitoare evreică, născută în Germania, care a tratat temele Totalitarismului și Antisemitismului).

Hannah Arendt. Foto: timesofisrael.com

Micuța femeie, cu statură scundă și părul tăiat scurt, a devenit, după revenirea în Ungaria, în cursul anilor 2000, o figură a opoziţiei intelectuale faţă de acțiunile de a strânge putere în propriile mâini ale naţionalistului conservator Viktor Orban. Urmarea a fost înmulțirea campaniilor de denigrare lansate la adresa ei de către guvernele conduse de Viktor Orban.

Agnes Heller a acordat numeroase interviuri presei internaţionale pentru a-şi mărturisi îngrijorarea în faţa a ceea ce a calificat ca fiind un regres al libertăţilor democratice din Ungaria. La putere din 2010, Viktor Orban a fost criticat în repetate rânduri în străinătate pentru reformele sale acuzate că pun sub semnul întrebării echilibrul puterilor în ţara sa.

Ea a făcut parte din grupul de intelectuali străini invitaţi la Palatul Elysee la câteva zile după alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019, pentru a marca angajamentul lor împotriva ascensiunii naţionalismului.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *