Abilitate sau hilaritate? Ministrul iranian de externe, invitat la Casa Albă, apoi sancționat

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. Foto: polska sputniknews preluat de transparentnews.ro

O invitație la Casa Albă, a președintelui Donald Trump, a fost adresată ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran, Ali Raiei.

Știrea este cu atât mai surprinzătoare cu cât apare numai pe fondul tensiunilor dintre Iran și Statele Unite ale Americii (SUA), dar și la câteva zile după ce guvernul american a instituit sancțiuni împotriva ministrului afacerilor externe al Iranului.

Comentariul purtătorului de cuvânt, făcut în contextul conferinței de presă ce a prilejuit anunțul, a fost acela că: „Mai întâi un senator american se întâlneşte cu Zarif, apoi este invitat la Casa Albă, dar în final este sancţionat de SUA… asta este cu adevărat copilăresc şi absurd”.

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif ar urma să dea publicității, personal, mai multe detalii despre întâlnirea cu senatorul republican şi invitaţia la Casa Albă, s-a menționat în cadrul conferinței.

Referitor la subiect, Ali Raiei a afirmat că reluarea discuţiilor Washington – Teheran se va putea face în condițiile în care președintele Trump va reveni ca parte a acordului nuclear de la Viena, din 2015, şi va ridica sancţiunile împotriva ţării sale.

Pe 19 iunie, Trump i-a cerut lui Rand Paul, senator de Kentucky, să discute cu Mohammad Javad Zarif despre eventuale moduri în care s-ar putea relua discuţiile între Teheran şi Washington, după ce senatorul american și ministrul iranian se întâlniseră în timpul unei călătorii la New York.

Tensiunile între SUA și Iran au debutat după retragerea SUA, în mai 2018, din acordul ce prevedea ridicarea sancțiunilor economice în schimbul renunțării, de către autoritățile iraniene, la programul militar nuclear, semnat în 2015. În contextul acordului, Iranul și-a distrus echipamentul (centrifugele) și a trimis aproape întreg materialul nuclear în Rusia. Cu toate acestea, SUA au acuzat Teheranul că „destabilizează Orientul Mijlociu prin politica sa externă, și, pe lângă retragerea din acordul din anul 2015, au decis și instaurarea unor măsuri care să submineze capacitățile militare iraniene și să izoleze economic statul din Orientul Mijlociu.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *