Pedofil lăsat în libertate. Cum au motivat magistraţii

Judecătorul de la Tribunalul Brăila a luat hotărârea de a-l plasa în control judiciar pe un bărbat de 32 de ani care a abuzat de un băieţel de 12 ani. Iniţial, Judecătoria din Făurei luase decizia ca inculpatul să fie arestat preventiv.

Dar, după o săptămână de arest preventiv, judecătorul de la Tribunalul Brăila a schimbat decizia, motivând că „fapta nu are o gravitate deosebită”.

„Privarea de libertate este necesara pentru a se înlătura sentimentul de insecuritate creat prin comiterea faptei într-o comunitate relativ restrânsă. Fapta aduce atingere gravă onoarei și demnității personale a victimei prin modul în care a fost comisă.(…) Fapta, dincolo de sancționarea de ordin penal, încalcă și cele mai elementare norme de bun-simț și conduiă morală. Trebuie avute în vedere și consecințele potențial negative pe care o astfel de faptă o poate avea în viitor asupra dezvoltării psiho-morale a minorului”, se arată în decizia Judecătoriei Făurei.

Judecătorul de la Tribunalul Brăila a contrazis prima decizie, motivând că: „Dacă gravitatea faptei săvârșite reprezintă un criteriu obiectiv, periculozitatea poate fi percepută doar prin raportare la o persoană. (…) Periculozitatea nu poate fi stabilită însă în mod matematic, ci se bazează pe un pronostic ce rareori își găsește suport în lege. Lipsa antecedentelor penale și conduita sinceră a inculpatului, încă de la debutul anchetei judiciare, sunt de natură a conduce la concluzia că lăsarea în libertate supravegheată nu este de natură a menține sau crea o stare de pericol la adresa ordinii publice”, motivează judecătorul.

Daniel Miță este acuzat că a pus un copil de 12 ani, care stă în apropiere, să se masturbeze de față cu el.

Astfel, timp de două zile, la orele serii, acuzatul în vârstă de 32 de ani l-a pus pe minor să îl urmeze în locuința sa, acolo unde „a efectuat câte un act de masturbare în prezența persoanei vătămate”.

Copilul a primit câte 10 lei pentru fiecare zi și a fost lăsat să se joace pe telefonul bărbatului.

Potrivit Enciclopediei Libere Wikipedia, Independența judiciară presupune că justiția trebuie să fie liberă de orice influențe ale guvernului, parlamentului, sau a altor interese private (aici fiind incluse și presa sau opinia publică  – n.r.). Independența sistemului judiciar este esențială și importantă pentru ideea de separare a puterilor în stat.

Independența judiciară servește drept garanție pentru drepturile și privilegiile oferite de o constituție limitată și împiedică intervenția executivă și legislativă asupra acestor drepturi. Acesta servește drept bază pentru statul de drept și democrație.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *