Panică mare la Suceava. Farmaciile au fost luate cu asalt. Oamenii vor iodură de potasiu ca să nu se iradieze

După două săptămâni de la explozia nucleară din Rusia, la Suceava a izbucnit o adevărată isterie printre localnici. Oamenii se tem, acum, să nu se radieze și au luat cu asalt farmaciile, solicitând iod.

Deși autoritățile au negat că România ar putea afectată de explozia rachetei cu încărcătură nucleară din data de 8 august din Rusia, sucevenii au intrat în panică, zilele acestea. Cu zecile, oamenii au luat cu asalt farmaciile și cer, invariabil, iodură de potasiu, potrivit transparentnews.ro

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric. Aceasta eliberează iod prin reacție cu clorul sau acidul sulfuric și servește la tratarea carenței de iod precum și ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă.

Panica din Suceava, explică farmaciștii, a pornit în urma unei știri false care s-a propagat prin intermediul rețelelor de socializare.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava explică faptul că iodura se eliberează numai pe prescripție medicală.

”Au fost cam 20 de persoane în fiecare farmacie care au cerut iodură de potasiu, care este un produs destul de scump. Un flacon costă la distribuitor cam 60 de lei. Aceste medicamente se dau pe bază de reţetă. Acum, legislaţia ne permite să eliberăm şi în regim de urgenţă. Urgenţa ce înseamnă? Omul să mai fi luat medicamentul, să-l fi uitat acasă, să vrea să continue un tratament şi nu are cum să ajungă la medicul de familie.

Nu putem elibera medicamentele doar aşa, că se aude că sunt nişte radiaţii la mii de kilometri sau că s-a întâmplat ceva la aşa o distanţă fără ca Ministerul Sănătăţii să fi instituit o stare de alertă. Nu există această stare de urgenţă.

Apoi, dacă pacientul merge la medicul de familie şi cere iodură de postasiu, ce ar putea să scrie medicul pe reţetă, ce diagnostic?”, a declarat Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava.

Un martor a reuşit să surprindă cu telefonul mobil momentul exploziei unei rachete nucleare, pe 10 august, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, Rusia.

Pe imagini se poate observa cum, înainte de explozie, în zonă se vede un fum dens, semn al unui incendiu.Câteva secunde mai târziu, o explozie uriaşă a zguduit pământul, iar după formarea unei mingi de foc a apărut şi un nor de fum de tip ‘ciupercă’, specific unei explozii nucleare.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de autorităţile ruse, cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziei rachetei nucleare.

Ulterior exploziei, autorităţile au anunţat că nu există risc de contaminare radioactivă, chiar dacă o femeie dintr-o localitate apropiată de locul exploziei a confirmat pentru jurnalişti că autorităţile au recomandat localnicilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Ieri, autorităţile din România au transmis, printr-un comunicat de presă, că nu au fost detectate creşteri ale radioactivităţii pe teritoriul ţării, după ce un mesaj de alertă s-a răspândit pe WhatsApp şi a stârnit panică

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *