Şocant. 75 de ani de la păstrarea unui secret jenant. Bustul lui Hitler era ascuns în clădirea Senatului

La camera superioară a Palatului Parlamentului din Luxemburg se află de 75 de ani un secret jenant. Este vorba despre o statuetă a lui Hitler, un steag nazist de 3 x 2m (10 x 6,5 picioare) și alte documente și articole din perioada ocupației germane.

Săptămâna aceasta, existența bustului a fost dezvăluită datorită unei anchete a ziarului Le Monde, potrivit transparentnews.ro

Reporterul Olivier Faye a declarat că a aflat pe surse că o statuetă a lui Hitler a fost păstrată în Parlament de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când palatul era sediul Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe).

După mai multe cercetări, el a primit în sfârșit confirmarea arhitectului-șef al Parlamentului, Damien Déchelette, care l-a întrebat: „Cum ai aflat?”.

Povestea exactă a modului în care bustul și steagul au ajuns să ascunse în interiorul unei clădiri publice atât de importante rămâne un mister.

În august 1944, la Paris au fost duse lupte, în urma cărora, după ce armata germană a încercat să opună rezistență, s-a predat forțelor unite ale armatei franceze și Rezistenței.

În Palatul Parlamentului luxemburghez, personalul Luftwaffe s-a retras în grabă, lăsând în urmă haos, ziduri afectate și mobilierul în grămezi. Același lucru s-a întâmplat în clădirea alăturată, cunoscută sub numele de Micul Luxemburg (Petit Luxembourg) folosită până atunci ca reședință a lui Hugo Sperrle, comandantul forțelor aeriene germane.

Istoricul Cecile Desprairies a menționat pe această temă: „Drapelele au fost luate ca trofee. Clădirile au fost deschise și „periate”. Eliberatorii au luat tot ce au putut din obiectele lăsate de foștii ocupanți. Piața neagră a mărfurilor naziste a înflorit – și, într-adevăr, acelea sunt încă acolo.”

Obiectele au fost acoperite și ascunse în subsol, iar cunoașterea existenței lor a fost transmisă de-a lungul anilor unui grup mic de membri ai personalului, după ce clădirea și-a reluat funcțiile de Parlament.

Președintele Parlamentului, Gerard Larcher, a dispus o anchetă. O destinație probabilă a acestor obiecte va fi noul Muzeu al Eliberării, din Paris. Acesta este situat în zona Pieței Denfert-Rochereau, având ca piesă centrală buncărul de comandă subteran, folosit de unul dintre șefii Rezistenței, Henri Rol-Tanguy.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *