Dezastrul de la Lacul Sărat. Soluţii de urgenţă ale autorităţilor

Lacul Sărat din Brăila, cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare, riscă să dispară. Din cauza secetei care a lovit sudul țării, apa s-a evaporat în doar câteva săptămâni. Autoritățile susțin însă că au o soluție prin care să readucă apa în lac, potrivit transparentnews.ro

Lacul Sărat se află la 10 kilometri de Brăila. Până în anii ’50 avea o suprafaţă de aproape 2 kilometri pătraţi. În anii următori însă luciul de apă a fost împărțit în două. Lacul 1, în care a rămas şi zona de tratament era alimentat pe sub șosea, din Lacul 2.

Iar sursă au fost mai multe izvoare naturale subterane. În timp, izvoarele au mai secat, iar lacul principal a devenit tot mai mic. Seceta accentuează secarea lacului, care o singură dată a mai rămas fără apă complet, în 1947.

Lacul a scăzut atât de mult încât în unele locuri a mai rămas doar nămol acoperit cu un strat gros de sare.

Peisajul este dezolant și tot mai puțini oameni vin la tratament.

Autoritățile locale au cerut Ministerului Apelor și Pădurilor să aprobe umplerea lacului din alte surse.

Lacul Sărat este recomandat pentru bolile reumatice, inflamatorii, dermatologice sau endocrine. Totul, datorită concentrației mari de sare, dar și  nămolului bogat în iod, obținut în urma descompunerii unei specii de nevertebrate care dă și culoarea roșiatică a apei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *