Atitudine stalinistă la Miercurea Ciuc: jurnalist sancționat pentru că l-ar fi criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban

zFenomenul benefic al sportului, utilizat pentru îndoctrinarea etnică. Juniorii FK Csikszereda cu steagul separatist. Foto

Fenomenul benefic al sportului, utilizat pentru îndoctrinarea etnică, de la vârste fragede. Juniorii FK Csikszereda cu steagul separatist, inventat în anul 2004. Foto: fussbaloesterreich.at, preluat de transparentnews.ro

Libertatea presei pare să fie relativă, atunci când vine vorba de critici aduse regimului totalitarist de guvernare, de la Budapesta, critici privitoare la ingerințele politice ungare în sportul din România, relevă portalul Transparent News.

Potrivit unui comunicat de presă emis de FK Csikszereda (Fotbal Club Miercurea-Ciuc), conducerea clubului sportiv a retras acreditarea agenției Sportfoto Press, în urma comentariilor adresate de către Zsolt Halmagyi, fotoreporter, la adresa președintelui clubului sportiv, la Gala Sportului din Harghita, în 2018. În același context, acesta a adus critici premierului Ungariei si implicit sistemului maghiar de sprijin al sportului. Conducerea clubului a justificat decizia, luată la peste nouă luni de la eveniment, prin prisma faptului că acela nu era momentul și locul potrivit pentru exprimarea unor nemulțumiri personale.

În comunicat se subliniază faptul că fotografului nu îi este interzis accesul la meciurile FK Csikszereda, ca simplu spectator, atâta vreme cât acesta își va cumpăra bilet. De asemenea, se precizează că dacă o agenție cunoscută de presă va dori să fie prezentă la meciurile clubului, angajându-l pe Zsolt Halmagyi, accesul acestuia nu va fi restricționat la evenimentul sportiv.

Fotograful Zsolt Halmagyi, în centru. Foto: muresmedia.ro preluat de transparentnews.ro

Zsolt Halmagyi a declarat pentru ProSport că totul a început de la un contract care i-a fost plătit cu întârziere de către clubul sportiv harghitean: „Guvernul este sponsor, dar eu nu am treaba cu Guvernul. Eu m-am referit ca având un suport așa în spate, care e treaba de nu pot sa plătească? Deci, practic, am făcut referire ca managementul este de rahat. Ca un manager să nu știe că are datorie, în loc să își ceară scuze… Deci, practic, mi-am vrut banii. Între timp s-a rezolvat, dar cu nu știu câte luni întârziere”, a declarat acesta pentru publicația sportivă.

Este cunoscut faptul că Guvernul Ungariei susține financiar mai multe cluburi sportive din secuime, printre care și FK Csikszereda, premierul ungar Viktor Orban menținând o relație apropiată cu membrii conducerii respectivelor cluburi. Astfel, aceștia își arată recunoștința față de „stăpân”, eliminând din anturajul lor pe oricine are îndrăzneala de a-și exprima o opinie care nu este în acord cu servilismul afișat față de regimul care îi hrănește. Iar cetățeanul român, inclusiv cel de etnie maghiară, care are curajul să aibă o părere personală, se va trezi numaidecât cu un „pumn” ungar în gură sau care să-i strivească afacerea.

Mihaela Lupu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *