ONU a luat decizia finală. Anchetă internaţională fără precedent în Arabia Saudită

După atacurile care au avut loc, sâmbătă, 14 septembrie 2019, în Arabia Saudită, unde două instalaţii petroliere au fost ţintele unor acţiuni militare, experţi ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor demara o anchetă internaţională, potrivit transparentnews.ro.

„Este foarte bine să fie efectuată o anchetă internaţională” în acest caz, a subliniat, sub acoperirea anonimatului, o așa-zisă sursă a ONU. Experţii sunt pe drum sau poate chiar au ajuns, a precizat un alt diplomat.

Mandatul acestor experţi se bazează pe rezoluţia care a sprijinit acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi pe rezoluţia care a decretat un embargo asupra vânzărilor de arme în Yemen, au precizat diplomaţii.

În anul 2015, a fost adoptată o rezoluţie care prevede posibilitatea de a trimite experţi din cadrul departamentului politic al ONU, imediat ce elemente de armament fabricate în Iran sunt găsite într-o ţară.

Iranul a dezavuat, în mai multe rânduri, acuzațiile Statelor Unite ale Americii (SUA) și ale Arabiei Saudite, referitoare la o implicare în atacurile de sâmbătă, indicând că rebelii yemeniți Houti au lovit instalațiile petroliere, ca răspuns la atacurile continue derulate, în Yemen, de coaliția militară condusă de Arabia Saudită.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *