Cercetătorii se așteaptă la 34 de milioane de morți. Anunțul cutremură omenirea

Dramatic apocalyptic background - burning and exploding planet Earth, hell, asteroid impact, glowing horizon. Elements of this image furnished by NASA

Dramatic apocalyptic background –  Elements of this image furnished by NASA

O echipă de cercetători au analizat toate variantele posibile în cazul în care SUA şi Rusia ar începe un război atomic.

Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda în primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear între Statele Unite şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton, care avertizează că riscul unui conflict catastrofal a sporit „în mod dramatic în ultimii doi ani”, potrivit  transparentnews.ro

O simulare realizată în cadrul programului Ştiinţă şi Securitate Globală al Universităţii Princeton arată că 34 de milioane de oameni ar deceda, iar alte 57 de milioane ar fi rănite în primele ore după izbucnirea unei conflagraţii nucleare. Estimările nu includ persoanele ce vor suferi pe termen lung de probleme de sănătate, informează cotidianul The Independent.

Potrivit cercetătorilor americani, un război nuclear ar putea fi declanşat în urma escaladării unui conflict convenţional între Rusia şi NATO.

Scenariul imaginat de echipa de cercetători indică faptul că, „în speranţa de a opri o ofensivă SUA-NATO, Rusia lansează, de la o bază din enclava Kaliningrad, o armă nucleară cu rolul de foc de avertizare. NATO ripostează cu un atac nuclear tactic executat de aviaţie”.

„După ce pragul nuclear a fost depăşit, conflictul escaladează spre un război nuclear tactic în Europa. Rusia lansează 300 de focoase nucleare, cu ajutorul avioanelor şi rachetelor cu rază scurtă de acţiune, pentru a lovi bazele NATO şi trupele aflate în ofensivă. NATO răspunde cu aproximativ 180 focoase nucleare lansate de avioane”, mai arată simularea făcută la Princeton.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *