O bucată a spiritului românesc din Transilvania se pregătește de a fi salvată: spectacol organizat pentru renovarea unei bijuterii de lemn

Foto: Wikipedia Enciclopedia Liberă, preluată de Transparent News

Bijuteria din bârne fasonate de stejar, de la Săliștea Veche. Foto: Wikipedia Enciclopedia Liberă, preluată de Transparent News

Un spectacol folcloric va fi organizat, în data de 25 octombrie 2019, de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în scopul salvării și restaurării bisericii monument istoric din Săliștea Veche (comuna Chinteni, județul Cluj), construită înainte de secolul XVIII, după cum relevă portalul transparentnews.ro.

Biserica de lemn din Săliștea Veche se află în localitatea cu același nume, din județul Cluj, și este databilă înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea. Se distinge prin frumosul portal de la intrare, decorat cu tema pomului vieții și a raiului ceresc, într-o interpretare barocă. În arhitectura interioară a bisericuței se remarcă și masa de piatră din mijlocul naosului și pictura naivă de pe tâmplă, datată 1911. Uitată și lipsită de îngrijire de către fiii ei, biserica stă să se ruineze, deși valoarea ei este atestată de includerea în lista monumentelor istorice, sub codul LMI: CJ-II-m-B-07750.

Conform Enciclopediei Libere Wikipedia, momentul ridicării bisericii este dificil de stabilit, în lipsa unor documente scrise. Pe lângă datarea aproximativă a construirii înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe iconostas se află pictată, într-o factură naivă, scena Cinei de Taină, sub care sunt inscripționate cuvintele: „Această bis[erică] sau edificat cu spesele lui Pavel Lupa[ș] și soția Irina Lupaș, zugrăvită de măestrul Mate[i] 1911 VIII/15 Chioran Cubes”. Inscripția surprinde o renovare semnificativă a bisericii în 1911.

Evenimentul este intitulat „Satul de odinioară” și este organizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Consiliul Județean Cluj. După cum informează Radio Renașterea, spectacolul se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, începând cu ora 19:00.

Ultima intervenție asupra bisericii datează din 1997, anul în care lăcașul de cult a și fost declarat monument istoric.

Altarul bisericii prezintă o particularitate aparte, având patru laturi în loc de cinci, așa cum este arhitectura bisericilor de lemn.

Campania de restaurare se află și în atenția preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj I.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *