Alertă maximă la graniţa României! Autorităţile iau măsuri de urgenţă

 

În mai multe localităţi din Ucraina, foarte aproape de graniţa cu România au fost semnalate cazuri de difterie.

Ultimele cazuri au fost înregistrate acum 40 de ani, potrivit  transparentnews.ro

Medicii recomandă o atenție sporită și îi sfătuiesc pe oameni să ia toate măsurile pentru a preveni îmbolnăvirea de difterie, după ce mai multe cazuri din această boală deosebit de gravă au fost semnalate în Ucraina, la granița de nord a României.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a confirmat existenţa cazurilor de difterie la granița de nord a României

Autoritățile din nordul țării sunt în alertă și au transmis medicilor recomandări speciale.

De asemenea, Liliana Grădinariu, directorul de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor.

DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României, în urma unei atenționări emise de Ministerul Afacerilor Externe.
Șefa DSPJ Suceava a trimis recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare să acorde o atenție deosebită tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

„Acoperirea vaccinală pentru difterie este suboptimală. Acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală”, a spus Grădinaru.
„Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina”, Medicii de familie și spitalele din zonă sunt obligați să anunțe la DSP orice caz suspect, pentru a fi făcută anchetă epidemiologică, anunță instituția, printr-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut verificarea situației în ceea ce privește vaccinarea pentru difterie, în condițiile în care singura modalitate de prevenire a acestei boli extrem de contagioase este vaccinarea, și „să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor”.

Grădinariu a menţionat că, în acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.

DSPJ Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate ce oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *