Înființarea ilegală și sub presiune a Liceului Teologic din Târgu Mureș, sancționată de instanță. Vor inventa partenerii români ai UDMR altceva?

În calitate de primă instanță, Curtea de Apel Târgu Mureş a abrogat, pe 29 noiembrie 2019, ordinul din anul 2018 al ministrului educaţiei naţionale privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic „Francisc Rakoczi al II-lea” (magh. „II. Rákóczi Ferenc”), din Târgu Mureş, a anunțat Agenția de presă Rador, pe site-ul său, Rador.ro.

Magistraţii Curţii de Apel au abrogat în întregime trei decizii, date în 2018 de ministrul educaţiei naţionale cu privire la această şcoală, în timp ce a patra decizie, care se referă în parte şi la această școală, a fost abrogată parţial.

În luna aprilie, Partidul Mişcarea Populară (PMP), Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, împreună cu asociaţia părinţilor elevilor colegiului, au dat în judecată Ministerul Educaţei din România şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc Rakoczi al II-lea” din Târgu Mureş, considerând că înfiinţarea de anul trecut a acestuia din urmă a fost ilegală, nerespectând prevederile Legii Educației în privința modului în care se înființează unitățile școlare (vezi istoricul încercărilor aici).

Autorii morali sunt… ultragiați!

La o zi după decizia instanței (30 noiembrie 2019), Kelemen Hunor a declarat, la o dezbatere despre conviețuirea româno-maghiară, organizată la Cluj-Napoca, că nu înțelege de ce minoritatea maghiară trebuie să o ia permanent de la capăt pentru înființarea acestei unități de învățământ din Târgu Mureș. Răspunsul ar fi foarte simplu: pentru că de la început Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) nu a vrut să respecte legislația de înființare a unităților școlare de învățământ, care stipulează explicit că autoritățile locale sunt cele îndriduite să înființeze o unitate școlară, atunci când acest lucru se impune. Însă marea problemă a UDMR a fost, de la început, faptul că pentru această nouă unitate școlară nu exista niciun elev, acesta fiind de altfel și motivul real pentru care autoritățile locale târg-mureșene nu au fost de acord cu înființarea unității de învățământ. Din aceste considerente, UDMR și-a încălcat propriile principii ale subsidiarității, pe care le postulează obsesiv în exterior, și a încercat să apeleze la diverse artificii pentru înființarea, de la centru, a unității de învățământ… Artificii care s-au dovedit a fi pur și simplu ilegale.

Edificat sub presiune, nu conform legii

Astfel, prin presiunile UDMR, și cu sprijinul consistent al Ungariei, Ministerului Educației Naționale s-a văzut nevoit să accepte emiterea unor ordine de ministru despre care acum s-a constatat că au încălcat legea și care au încercat să legalizeze o decizie segregaționistă, aceea de a „sparge” unul dintre cele mai performante licee din România – Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș, de unde au fost preluate clasele în limba maghiară necesare funcționării LTRC, în condițiile în care așa după cum am arătat, noul colegiu maghiar nu avea, practic, absolut niciun elev la înființare!

Pentru că autoritățile române s-au încăpățânat să țină la respectarea legii și astfel au făcut inutile acțiunile UDMR, Ungaria a șantajat România și a blocat aderarea țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a forța, astfel, de la centru, înființarea liceului. Toată această poveste cu iz ilegal și corupt a fost pornită și perpetuată în condițiile în care elevii LTRC oricum învățau în limba maghiară și atunci când se aflau în componența performantului Colegiu „Unirea”. Singura diferență este dorința UDMR și, implicit, a Ungariei, de a-și crea instituții care să nu fie conduse de etnici români.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *