Controverse aprinse între ministerul Educaţiei şi Consiliul Elevilor. Incertitudini care bulversează învăţământul românesc

 

Monica Anisie, ministrul Educaţiei a afirmat că nu este de acord cu propunerea Consiliului Elevilor care susţine ca începerea anului şcolar să fie pe data de 1 septembrie, potrivit  transparentnews.ro

Anisie îşi motivează afirmaţia prin faptul că trebuie făcută o distincție între începerea anului școlar și începerea cursurilor, asta însemnând ca anul școlar să înceapă în data de 15 august.

„Am discutat cu ei (reprezentanții Consiliului Elevilor, n.r.). La momentul acesta, ca noi să putem începe efectiv cursurile – deja la 1 septembrie incepe anul școlar. Dar noi trebuie să facem o diferență – începerea anului școlar nu este același lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educației au propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie și începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii își doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul școlar să înceapă pe 15 august”, a spus ministrul Educației.

Potrivit ministrului Educaţiei, acest lucru presupune să se încheie igienizarea școlilor mult mai devreme și trebuie luat în calcul că până pe 4 septembrie este organizată sesiunea a doua de Bacalureat.

De asemenea, Anisie susţine că până în prezent au fost înaintate ministerului Educaţiei peste 100 de propuneri pentru modificarea structurii anului școlar.

Consiliul Național al Elevilor consideră că începerea anului şcolar la data de 1 septembrie este un ajutor important pentru elevi, contrar proiectului ministerului Educaţiei potrivit căruia cursurile să înceapă pe 14 septembrie.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, proiectul privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021, care arată că pe 14 septembrie ar putea începe cursurile. Anul acesta, școala a început pe 9 septembrie.

Potrivit Ministerului Educației, proiectul supus dezbaterii publice arată că anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

– Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)

– Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *