Revoltător! Dragnea, stăpânul „plantației” PSD. Avioane private închiriate pe bani publici pentru deplasări cu iubita

 

Curtea de Conturi a descoperit, cu ocazia controlului efectuat la PSD în acest an, că au fost cheltuite sume mari din bani publici încasați de la buget pentru închirierea unor avioane private pentru deplasări în Elveția și Israel, potrivit  transparentnews.ro

În acea perioadă PSD era condus de Liviu Dragnea, care a fost beneficiarul acestor deplasări.

În vreme ce Camera Deputaților anunța că toate cheltuielile legate de deplasările externe ale fostului lider PSD erau suportate de instituție, simultan social-democrații încheiau contracte cu o firmă pentru a închiria avioane private de la Țiriac Air.

Toate datele arată că traseul avioanelor închiriate se suprapunea cu vizitele externe ale lui Liviu Dragnea. Pe listă s-au aflat țări precum Israel, Elveția sau Estonia, în care fostul președinte al Camerei Deputaților ajungea mereu în calitatea sa oficială. În acele state, ajungeau însă și aeronavele plătite de PSD cu banii publici, scrie portalul Europa liberă.

PSD a primit de la bugetul de stat, în 2018, preste 96 milioane de lei – aproape 20.5 milioane euro.

Peste 500.000 de lei (aproape 106.000 euro) au fost alocați de social-democrați pentru închirierea avioanelor folosite pentru zboruri externe. Contractele nu sunt încheiate direct de PSD cu firma de transport aerian, ci sunt intermediate de SC Ber’s New Solution SRL. Firma apare ca fiind specializată în curățenie, neavând în portofoliu vreo legătură cu intermedierea serviciilor de transport extern.

PSD încheie sub denumirea „pachete turistice” contracte cu SC Ber’s Solution SRL, care la rândul ei închiriază aeronave pentru deplasările externe ale echipei Dragnea. Sunt trei contracte încheiate în lunile aprilie și mai ale anului 2018 cu următoarele valori: 182.734 lei (aproape 39.000 euro), 184.755 lei (cele două apar cumulat) și 166.422 lei.

„Sumele facturate în valoare de 367.489 lei (aproape 78.200 euro) și 166.422 (aproape 35.400 euro) reprezintă servicii de transport aerian extern, respectiv închiriere aeronave pentru Estonia, Israel și Elveția pentru delegații conduse de președinte partidului”, se arată în nota transmisă de SC Ber’s Solution SRL către PSD și înaintată ulterior și oficialilor de la Curtea de Conturi.

Liviu Dragnea își făcuse un obicei în a închiria aeronave private cu care să zboare în afara țării.

În anii 2018 și 2019, Liviu Dragnea a plecat împreună cu iubita sa în vacanțe, în Maldive, folosind avioane de la compania privată.

Întrebat despre această situație, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD a declarat, vineri, că dacă au fost achiziționate de PSD trei curse de avion privat pentru Liviu Dragnea, atunci cei vinovați vor răspunde.

„Vă rog frumos să mă iertaţi, nu ştiam. Nu există o situaţie la partid, pentru că eu nu am cerut aceste lămuriri. Am cerut să i se pună la dispoziţie cui solicită toate informaţiile. Aș vrea foarte mult să vorbim despre prezent și viitor. Sunt ferm convins că dacă s-a încălcat legea cei care au încălcat legea vor răspunde. Nu fac zid și nu acopăr nicio ilegalitate. Nu cunosc detalii, nu m-am interesat de niciun avion şi nici nu mă interesează. Am dat dispoziţie trezorierului, contabililor, juriştilor să pună la dispoziţie ce documente trebuie.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat într-o conferinţă de presă, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD, dacă au fost plătite toate datoriile pe care le avea partidul, Ciolacu a spus: „O să avem grijă ca toată lumea care a avut contracte cu PSD în termeni legali să primească finanţele. Nu există niciun partid în România, în acest moment, care să nu aibă datorii. Toată lumea care a avut contracte comerciale, politice, sau de alt fel, legale, cu PSD – se vor face decontările”.

Potrivit informațiilor publicate de Euopa Liberă.org, sumele vehiculate ating 800.000 de euro în 2018.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *