Mirajul Europei l-a distrus. Bătrân al nimănui, prada perfectă pentru escroci. Și-a pierdut un picior cerșind 18 ore pe zi

 

 

Divizia de Investigații Criminale a Mossos d’Esquadra, împreună cu Grupul de trafic și exploatare (GTEP) din Guàrdia Urbană din Barcelona, au arestat doi bărbați și o femeie de naționalitate română pentru apartenența lor la grup infracțional organizat, specializat pe traficul de persoane și înlesnirea cerșetoriei, potrivit  transparentnews.ro

Potrivit autorităților spaniole, cei trei români au atras în Spania un alt român, mai în vârstă, pe care l-au obligat apoi să cerșească și câte 18 ore pe zi. Din cauza condițiilor grele de trai, bărbatul a suferit chiar și amputarea unui picior.

Potrivit poliției catalane, ancheta a fost lansată în august 2018, după ce serviciile sociale ale Consiliului Local al Barcelonei au detectat un posibil caz de exploatare a unui bărbat care practica cerșetoria în cartierul Gràcia din Barcelona.Profilul acestui bărbat avea elementele necesare pentru ca exploatatorii săi să-l aleagă ca victimă în 2016: la o vârstă înaintată, nu avea de muncă sau resurse în România, locuia într-o casă care necesita reabilitare urgență, nu avea nicio pregătire și niciun membru al familiei sau cunoștință cu care să poată avea vreo legătură, potrivit unui comunicat al Mossos d’Escuadra.

Astfel el a fost prada perfectă. A fost convins să călătorească la Barcelona cu promisiunea că își poate îmbunătăți situația precară având posibilitatea să aibă un loc de muncă de unde să câștige bani.

Numai că, odată ajuns în Spania, bărbatul a ajuns victima unei rețele organizate iar „binefăcătorii“ lui  i-au retras documentația personală și l-au plasat într-o zonă a Jardinets de Gràcia, forțându-l să doarmă pe stradă și controlându-l în permanență. Aceste zile lungi pe stradă au generat între 300 și 500 de euro pe zi, bani care au ajuns în buzunarul celor trei români

Mai mult, el a suferit chiar traume fizice după ce exploatatorii săi l-au obligat să ceară pomană câte 18 ore pe zi, în multe cazuri fără a primi mâncare sau băutură sau fără posibilitatea de a-și face nevoile. Această situație de precaritate a determinat chiar apariția necesității chirurgicale de a-i fi amputat piciorul stâng.

Autoritățile spaniole i-au identificat pe cei trei români care făceau parte din aceeași familie și care funcționa ca grup infracțional. Ancheta a arătat că exploatatorii au folosit banii obținuți de bărbat pentru a achiziționa proprietăți în România și să joace alba-neagra într-un bar din Barcelona.

Instanța a emis deja două mandate europene de arestare, din moment ce două dintre persoane au fugit în România atunci când au aflat că polițiștii sunt pe urmele lor și riscă să fie arestați pentru faptele cercetate. După câteva luni și datorită colaborării cu autoritățile române, cele două persoane au fost arestate și extrădate în Spania, fiind arestate la Barcelona, pe 19 ianuarie, ajungând încarcerați alături de cel de-al treilea membru al grupului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *