Modificări în legea Educației. Lovitura dată de UDMR învățământului românesc. Istoria se scrie la Cotroceni

UDMR a scos de la naftalină un proiect de lege din 2018 și care a trecut de Senat la data de 10 februarie 2020, porivit  transparentnews.ro

Este vorba despre un proiect care aduce peste 30 de modificări Legii educației.

Dar una dintre schimbările la legea educației promovate în proiect se referă la obligativitatea ca toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Așadar, minoritățile ar putea de acum înainte să susțină examenele de admitere la orice facultate, program de master și doctorat în limba maternă. Pentru a intra în vigoare mai are nevoie doar să fie promulgat de președintele Iohannis.

Concret, posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice.

Mircea Miclea, fostul ministru al Educației Mircea Miclea a spus referitor la acest proiect, că: „Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat Mircea Miclea.

Același proiect de lege votat luni, în Parlament statuează că nu se mai poate desființa sau înființa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR.

„La articolul 63, alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în localitățile în care există cerere pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale, efectivele formațiunilor de studiu se organizează, se înființează și funcționează astfel:
b) organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educației și Cercetării, Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, aflat în coordonarea Departamentului de relații interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, și al organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României;”, se arată în Legea educației

Modificarea vine în contextul în care UDMR încearcă să obțină de la Guvernul liberal condus de Orban crearea unor birouri separate – la Miercurea Ciuc și la Cluj-Napoca – unde să-și conceapă curriculumul și subiectele de examen pentru minoritatea maghiară:

„Înființarea la Miercurea Ciuc și la Cluj-Napoca a două birouri noi care să conceapă subiectele de examene pentru minorități apare în proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește forma de organizare a noii instituții ce comasează IȘE și CNEE. Apariția birourilor ridică întrebări privind capacitatea de a asigura confidențialitatea subiectelor de examene, având în vedere că Centrul Național de Evaluare și Examinare s-a confruntat și în trecut, cu un singur birou, cu suspiciuni de scurgere a subiectelor. În plus, minoritățile vor obține autonomie aproape totală în a-și crea propriul curriculum și subiecte pentru toate examenele naționale, de la evaluările naționale, bacalaureat, până la titularizare tot minoritatea fiind și cea care își formează cadrele didactice”, a spus Mircea Miclea

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *