Un alt scandal izbucnește în Ungaria. Guvernul Orban vrea referendum pe tema despăgubirilor pentru discriminare rasială

Este foarte cunoscut că premierul Ungariei, Victor Orban, împreună cu partidul de guvenământ Fidesz, au o poziție radicală împotriva migranților, ceea ce a generat numeroase tensiuni la nivel european, potrivit  transparentnews.ro

În acest context, o altă propunere a Guvernului Orban agită apele, atât în țară cât și la înaltele foruri europene.

Joi, guvernul ungar a anunțat că lansează luna viitoare o nouă „consultare națională” a cetăţenilor, pe tema despăgubirilor pentru cazurile de discriminare împotriva romilor sau a compensațiilor acordate deținuților.

Aces lucru a nemulțumit avocații pentru drepturile omului și apărători ai minorităților, care consider o astfel de măsură, un atac direct „la principiile statului de drept” care va întări și prejudecățile împotriva minorității rome.
Gergely Gulyas, purtătorul de cuvânt al guvernului Orban a declarat, într-o conferință de presă că „este absurd să plătească anual miliarde de forinţi condamnaţilor” pentru condiţiile din închisori, plăți la care guvernul ungar este obligat atât prin decizii date de CEDO cât și de tribunale naționale.

Guvernul ultra-conservator de la Budapesta a anunţat încă din luna ianuarie că suspendă plata compensațiilor pentru deţinuţii încarcerați în închisori suprapopulate.

Guvernul Orban susține că organizaţii „finanţate din străinătate şi care se pretind a fi organizaţii de apărare a drepturilor omului” au reuşit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare.

Începând din luna septembrie, guvernul Orban a blocat și plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în instanţă de familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi. Premierul Orban a comentat că este „profund incorect” ca familiile rome să „primească bani fără să muncească”.

Consultarea populară din martie va consta dintr-un chestionar cu 9 întrebări distribuit cetățenilor, cu scopul de a restabili „ordinea publică și morală”, a susținut purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyas.

Seria așa-numitelor „consultări populare” a început în 2015, când au fost puse întrebări despre „migranți și terorism”, ceea ce a provocat reacția șocată a agenției ONU pentru refugiați, care a avertizat că astfel de chestionare nu fac decât să ațâțe xenofobia.

În Republica Moldova, problema suprepopulării închisorilor a fost unul din motivele eliberării înainte de termen din închisoare a fostului premier Vlad Filat și a altor deținuți. Guvernul Chicu se pare că vrea să suspende acum legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 și care a permis deja reducerea pedepsei cu închisoarea pentru peste 1.500 de deținuți și să găsească alte metode de compensare.

România a abrogate deja, în decembrie 2019, recursul compensatoriu, creat tot din cauza condițiilor inumane din închisori.21.000 de deținuți fuseseră eliberați în baza acestei legi, valabile din toamna lui 2017.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *