Denunțătoarea doctorului Beuran rupe tăcerea. „Acest sistem este corupt”

Carmen Haiducu, medicul care l-a denunțat pe doctoral Mircea Beuran că ar fi primit drept mită, suma de 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de asistent la Facultatea de Medicină s-a decis să spună adevărul, potrivit  transparentnews.ro

„Adevarul este următorul. Informația cuprinsă în dosarul DNA că i-aș fi oferit bani pentru un post este reală. Informația că am ajuns la DNA prin intermediul acelui domn deputat sau nu știu ce e e falsă. M-am prezentat personal la DNA, nu prin intermediul acelui domn pe care nu îl cunosc și pe care nu l-am căutat niciodată. Am discutat personal cu domnul profesor. Nu este o victimă, așa cum se prezintă la tv. Nu trebuie să se preteze la așa ceva. Pentru mine nu a fost o plăcere, e de toată jena. Acest sistem este corupt. Dacă aveam o altă variantă decentă, aș fi optat pentru acea opțiune.

Am mers în cabinetul dumnealui și am discutat acele lucruri. Până să primească această sumă a spus că ocuparea unui astfel de post este imposibilă. După ce i-am dat banii, în cabinetul dumnealui, a zis că e posibil. Am fost singuri când i-am dat banii.

Am purtat aceste discuții referitoare la acest post, nu s-au concretizat. Am purtat aceste discutii, nu s-au concretizat, ba chiar in ultima perioada mi s-a pus in vedere ca voi termina programul de garzi si nu mai sunt eligibila pentru vreun post.Discutia a fost in decembrie 2018 si mi-a spus ca postul va fi in ianuarie 2019.Nu e o atitudine demnă de un profesor. Sun medic specialist chirurg și am contract de gărzi cu Spitalul Floreasca. Nici eu nu am facut asta de placere, daca am ajuns in situatia asta, inseamna ca am fost constransa. Situatia m-a constrans, pentru ca am colegi care sunt someri sau fac al doilea rezidentiat. Sper ca voi reuşi să mă angajez printr-o modalitate corectă şi tranşantă.”, a spus Carmen Haiducu.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus că Haiducu s-a dus la el. „Un medic a venit la mine care mi-a spus că i-a dat mită. L-am întrebat de ce nu a dat informați procurorilor înainte de a da mita. Mi-a prezentat niște circumstanțe și i-am spus că dacă nu denunță fapta într-un termen de 48 de ore o voi denunța și pe ea și pe cel care a primit mita. În consecință s-a conformat, a mers la DNA și continuarea o știți”, a declarat Emanuel Ungureanu.

De asemenea, deputatul USR a mai spus că șpaga în sistemul universitar medical este un fenomen generalizat.

„Există şi alte persoane implicate, există persoane care cu care a discutat, care l-au recomandat pe doctorul Beuran ca fiind persoana care rezolvă asemenea posture. Şpăgile pentru posturi în sistemul medical se practică de la infirmieră până la asistentă medicală, pentru un post de specialist, pentru un post de primar se practică şpaga. Este un fenomen generalizat, în niciun caz izolat. Puțină lume mărturisește aceste practici și atunci când o fac, o fac interesat, pentru că nu li s-a rezolvat problema”, a declarat Emanuel Ungureanu.

„Această complicitate duce apoi către șapaga luată de la pacient, pentru că pacientul este cel de care se recuperează aceste sume. Pacientul suferă”, conchide vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Judecătorii de la Tribunalul București l-au plasat, vineri, pe Mircea Beuran în arest la domiciliu. Magistrații au respins, astfel, cererea DNA ca medicul să fie arestat pentru 30 de zile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *