Situație tulbure în Educație. Ce se va întâmpla cu anul școlar?

Foto: Compassion-and-care.org

 

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, luni, că există trei scenarii în legătură cu situația din învățământ, în condițiile închiderii temporare a școlilor din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit  transparentnews.ro

Potrivit Ralucăi Turcan, scenariile ar fi următoarele: evaluările au loc conform calendarului inițial, evaluările sunt decalate sau anul școlar va fi repetat

Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educației o analiză privind evoluția cursurilor online, în contextul coronavirusului:

„Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”.

Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privința anului școlar:

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Raluca Turcan spune că „toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

În replică, președintele Federației Asociațiilor de părinți, Iulian Cristache, a spus că Raluca Turcan a făcut declarații iresponsabile.

De asemenea, teoria vicepremierului ce a fost imediat infirmată vehement de către ministrul Educației, Monica Anisie.

„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării lucrează la mai multe scenarii, uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit”, a spus  ministrul Educației, Monica Anisie

În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Monica Anisie spune că MEC va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență.

„De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali (reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor), iar decizia va fi luată de comun acord. Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experții ministerului vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România și în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a spus Anisie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *