Ce trebuie să știți despre tratamentul pentru coronavirus. „Automedicația este o prostie, o prostie standard”

Cătălin Apostolescu, şeful compartimentului Boli emergente de la Institutul Matei Balş, a explicat, marți, că există riscuri majore dacă de teama de a nu fi infectați cu coronavirus, sau dacă există simptome de răceală, să se apeleze la automedicație, potrivit  transparentnews.ro

Iată ce a spus acesta despre Paracetamol, dar și despre Clorochină, ca tratamente pentru COVID-19.

„Automedicația este o prostie, o prostie standard, nu este nou apărută în condițiile epidemiei de COVID-19. Pacientul are cunoștințe minime sau chiar zero despre un medicament. Simpla citire a prospectului medicamentului nu îl face pe un om să înțeleagă eficacitatea, indicațiile și pericolele  pe care le ridică un medicament. De aceea, de-a lungul deceniilor, s-a tot spus populației această idee: Nu vă automedicați! În condițiile isteriei provocate de coronavirus, bineînțeles că acest lucru ia amploare și mai mare și din păcate nu prea avem cum să-l scopăm, decât retrăgând anumite medicamente de pe piață pentru a-i proteja pe oameni împotriva abuzului de medicamente și a reacțiilor adverse care pot să apară”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Care sunt riscurile automedicației

„Există toate riscurile imaginate, de la intoxicații cu medicamentul respectiv, supradozarea medicamentului, interacțiuni medicamentoase cu alte medicamente, până la reacții adverse pe care oamenii nu știu să le contoleze sau managerieze. Deci absolut tot ceea ce se poate imagina la categoria risc este posibil în situația automedicației”, a completat el.

Există vreun tratament la ora actuală pentru COVID-19?

„Nu există un tratament standard pentru infecția cu coronavirus. Sunt încercări ale diverselor medicamente, cu rezultate mai mult sau mai puțin promițătoare, mai mult sau mai puțin controversate. Paracetamolul este un anti-termic și poate uneori și analgezic, dar mai mult nu. Clorochina a arătat că ar avea ceva rezultate până acum, dintre toate medicamentele încercate, pare că ar avea rezultatele cele mai promițătoare, dar mai este o cale lungă până la a afirma că clorochina este tratamentul infecției cu coronavirus”, a mai spus medicul Cătălin Apostolescu.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *