După criza sanitară vine foametea în România? Decizie dramatică a Guvernului

 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că România sistează exportul pentru mai multe produse agroalimentare, potrivit  transparentnews.ro

Măsura a fost luată pentru urmatorele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr, și se va aplica pe toată perioada stării de urgență.

Premierul Ludovic Orban a spus că România nu se poate lipsi de cantitățile de grîu necesare consumului zilnic.

„Da, cel puţin la grâu, pentru că în luna martie au fost nişte cifre de export neaşteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă”, a spus premierul Orban

Într-o analiză realizată de Bloomberg, se arată că, măsura luată de guvern este tardivă, deoarece, cea mai mare parte din cantitățile de grâu au fost deja exportate.

România este al doilea exportator de grâu din UE.

Decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condiţiile în care cumpărătorii îşi extind aprovizionarea şi virusul a schimbat rutele comerciale obişnuite.

„Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe – protecţionismul alimentar – şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

Naţiunile Unite au avertizat că ţările trebuie să evite „politicile protecţioniste” (beggar-thy-neighbor policies).

Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a întreruperii activităţii în urma pandemiei.

Rusia şi Kazahstan au impus deja limite, protejâdu-și populația împotriva unei eventuale crize alimentare.

România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul.

Țara noastră este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *