Manevră propagandistică a Ungariei scăpată de sub control. Stat creștin, ofer ajutor medical „pragmatic”, bazat pe etnia pacienților

În cursul zilei de vineri, 10 aprilie 2020, presa din România a prezentat inițiativa guvernului ungar de a trimite în România (printre altele) un transport de materiale de protecție împotriva infectării virusologice, precum și substanțe ce ar fi utile în lupta cu simptomele grave manifestate de unii pacienți infectați cu Covid19.

Astfel, prin vocea ministrului ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, Ungaria făcea cunoscut că Budapesta oferă sprijin minorităților maghiare din statele învecinate: 600.000 de măşti şi câteva zeci de mii de costume şi alte echipamente de protecţie, respectiv teste, urmând ca acestea să ajungă în Transilvania, Voivodina, Ucraina Subcarpatică, Slovacia, Slovenia şi Croaţia.

Nu în toată Transilvania

Conform lui Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), în România vor ajunge 300.000 de măşti, care vor fi direcționate în doar șase județe ale României (situate în Transilvania).

Știrea a stârnit interes pe rețelele de socializare, unde români și maghiari și-au pus problema cum vor fi distribuite aceste ajutoare – dacă se va respecta, ca până acum, în cazul Ungariei, strict criteriul etnic, precum și de ce nu au fost luați în seamă și maghiarii din celelalte județe ale Transilvaniei.

Printre argumente, se menționa că Ungaria acordă, pe cele mai stricte criterii etnice, atât cetățenia sa pentru maghiarii din afara granițelor, cât și ajutorul financiar din domeniul economic (în special pentru agricultură), acordat în România sub pretextul dezvoltării „comune” și „regionale”.

Unii etnici maghiari reclamau discriminarea lor, prin trimiterea ajutorului ungar în doar unele dintre județe, în timp ce voci mai malițioase susțineau că au fost preferate zonele „pure etnic”, iar unele județe au fost evitate din grija ca nu cumva ajutorul să ajungă „din greșeală” și la vreun român, din cauza amestecului de populație.

Se mai pune problema dacă etncii maghiari, odată infectați și ajunși pe patul spital, vor fi tratați de medici maghiari cu mască sau de cei români fără mască?

Stat creștin, ofer ajutor „pragmatic”

Un alt aspect demn de semnalat este lovitura recepționată cu această ocazie și de o altă componentă imagologică pe care Ungaria se luptă să și-o edifice: aceea de „Stat Creștin” al Europei, veritabil bastion al valorilor creștine și al creștinilor persecutați, de pe bătrânul continent și chiar din toată lumea.

Dar, în creștinism ajutorarea se cere să fie făcută cu maximum de discreție și delicatețe, după cum arată îndemnul Mântuitorului: „Să nu știe dreapta ta ce face stânga ta”. Or, Ungaria a încălcat flagrant principiile ajutorării creștine, folosindu-se de ajutorul umanitar pentru a-și face reclamă și a-și atinge obiectivul major: atragerea maghiarilor din România și din statele învecinate în sfera de influență geo-politică proprie.

În plus, presa maghiară și site-urile susținătoare, controlate de Budapesta, s-au folosit de ocazie pentru a transmite că ajutorul a fost trimis de Ungaria către maghiarii din „Transilvania” și nu către cetățenii din „România”. Iată deci, încă o abatere de la conduita creștină, care ne spune că femeia canaaneancă (adică de altă lege și altă seminție) s-a învrednicit în egală măsură de ajutorul Mântuitorului.

Unii ajută și pe cei diferiți

Prin contrast, avem ajutorul cu mult mai substanțial oferit de Emiratele Arabe Unite către România, ce pare mult mai aproape de ceea ce ar fi trebuit să fie și acțiunea Ungariei: ajutor oferit dezinteresat unui alt stat, căci EAU nu au în România o comunitate prin care să urmărească realizarea a diferite scopuri favorabile (așa cum Ungaria dorește votanți și etnici/cetățeni prin care să fie acționate pârghii la nivelul unui alt stat).

De asemenea, ajutorul EAU este, în esență, mai „uman” decât cel al Ungariei, fiindcă este oferit de la un stat musulman către un stat creștin, lăsând deoparte criteriul etnic menționat de Peter Szijjarto, în declarații, și chiar cel religios. Nu este direcționat numai către unele dintre județele statului destinatar și nu aduce cu sine mesaje propagandistice și publicitate pentru alte scopuri decât cele prezentate.

Probleme fără răspuns

Pe lângă faptul că ajutorul oferit de EAU va putea ajuta și pe creștinii maghiari, urmând a fi transmis către toate județele țării, se ridică în rândul publicului, și alte întrebări: – Ce se va întâmpla dacă o persoană în suferință, de etnie română, germană, romă etc. se va prezenta la o unitate spitalicească din cele șase județe spre care a fost trimis ajutorul ungar? I se va administra clorochină, va fi examinat folosindu-se mănuși sau măști din Ungaria sau trierea se va face respectându-se prioritățile indicate de ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, anume că: „de datoria Guvernului Ungariei (este) să protejeze sănătatea şi viaţa maghiarilor”? Dar ce se va întâmpla cu etnicul maghiar care vine la spital pe garda unor medici români? Mulți afirmă că s-a întărit imaginea de stat cu viziuni totalitare și, de ce să n-o spunem, cvasi-fasciste, care pune criteriul etnic, al neamului și al sângelui, deasupra celui umanitar!

Criteriul etnic este un argument care nici în Evul Mediu nu era primit în vremuri de molimă. Nu are niciun sens epidemiologic, deoarece te poți infecta foarte bine de la un conațional sau de la un străin, și poți fi tratat, în egală măsură, de un medic român sau rom sau maghiar etc. De asemenea, pentru un OM în fața BOLII, e mai important ca vecinul său, indiferent de naționalitate, să fie protejat (pentru a nu se propaga boala și asupra lui), decât să știe că oamenii de aceeași etnie, aflați mai departe, sunt beneficiarii unor pomeni electorale.

În loc de concluzie, trebuie să spunem răspicat încă o dată, că politicienii maghiari autohtoni se dovedesc incapabili să trateze alte probleme decât cea etnică și că, și în fața bolii și a morții, ei flutură tot steagul Ungariei, care, din păcate pentru ei și pentru cei pe care pretind că îi reprezintă, nu e nici panaceu, nici apă vie.

Ștefan Varga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *