Reprezentantul României în domeniul libertății religioase la OSCE: Restricțiile stării de urgență se referă doar la adunările publice și nu îngrădesc dreptul la libertatea de conștiință. Nu avem cum să venim cu idei preconcepute și să obstrucționăm deciziile autorităților

Îndemnul pentru credincioși la aplicarea indicațiilor autorităților vine din partea unui expert în respectarea drepturilor religioase și teolog, reprezentantul României la OSCE, în panelul dedicat libertății religioase, Cătălin Raiu.

Într-o intervenție la un post de televiziune, el a explicat modul în care trebuie văzute restricțiile religioase din această perioadă și faptul că acestea nu încalcă exercitarea dreptului la libertatea de conștiință. Recomadările se înscriu pe aceeași linie cu cele ale unor alți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai altor culte, și cu cele ale Grupului pentru Comunicare Strategică.

În momentul de față există o dezbatere aprinsă între cei care s-au plâns de faptul că nu pot merge la lăcașele de cult și nu pot celebra împreună sărbători fundamentale precum Floriile, Paștele, Paștele evreiesc etc., și cei care susțin că restricțiile sunt necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Având în vedere că azi, în deplină libertate religioasă în Europa, oamenii sunt obligați de lege să marcheze Paștele și Floriile acasă, am discutat cu ce lecții vom rămâne după această perioadă și cum se împacă libertatea religioasă cu această perioadă de restricții, cu Cătălin Raiu, expert în libertate religioasă?

Cătălin Raiu a relevat că e perioada actuală este una foarte delicată. Standardele internaționale și legislația internațională sunt, însă, foarte clare. Într-o astfel de perioadă, sau în perioade și mai complicate, cum ar fi stările de război sau urgență, este permisă restricționarea libertății religioase, în dimensiunea ei asociativă. Cu alte cuvinte, exact ceea ce vedem că se întâmplă și în România sau în alte țări din Europa: sunt restricționate adunările religioase. Dar libertatea religioasă, ca un drept care se exercită și în propria conștiință, în spațiul privat, nu este niciodată supusă restricțiilor!

Referindu-se la posibilitatea oamenii care merg în fiecare duminică la biserică, care în această perioadă, înaintea Paștelui catolic și ortodox, mergeau pentru Taina Spovedaniei și pentru Împărtășanie, de a înțelege restricțiile și felul în care se răsfrânge asupra lor această interdicție, Cătălin Raiu a opinat că este evidentă, pentru angajații presei, pluralitatea de exprimări pe această temă, și în România, și în alte țări. Sunt unii cărora le vine foarte greu să se desprindă de biserică, care, sigur, e spațiul în care îți trăiești credința prin definiție, dar în același timp este și un mediu de socializare foarte important, care, în perioada asta ne lipsește tuturor, pentru că trebuie să stăm izolați în casă. Pe de altă parte, există și oameni (și conducerea Bisericilor s-a comportat, din punctul meu de vedere, foarte bine), care au înțeles că restricțiile acestea sunt făcute pentru a nu pune presiune suplimentară pe sistemele de sănătate din Europa, nu doar pe cel românesc, și mai ales pentru a-i ține pe oameni sănătoși. Este o perioadă aproape unicat, în ultima sută de ani, în lume și trebuie să ne conformăm restricțiilor din mers. Nu avem cum să venim cu idei preconcepute și să obstrucționăm deciziile pe care le iau autoritățile.

În ceea ce privește posibilitatea ca această perioadă să fie una de redescoperire a credinței și a spiritualității, Cătălin Raiu a mărturisit că se gândea la acest fapt, luând în considerare faptul că, pe de-o parte, stăm departe de biserică, dar în același timp, ca orice perioadă de criză, ne oferă posibilitatea să interiorizăm credința, ceea ce, poate că nu făceam în anii trecuți, când consumam – și acesta-i termenul, din păcate – Paștele sau Nașterea Domnului ca o sărbătoare culturală. O limitam la ouă roșii, la cozonac, la mersul după salcia de Florii, cum este cazul astăzi, sau după lumina de la miezul nopții, din noaptea de Înviere. Dar, în același timp, cred că e o oportunitate de redescoperiri spirituale, de redescoperire a limitelor fiecăruia dintre noi, în această singurătate. Până la urmă, avem în zilele următoare în față o săptămână de post, în care suntem invitați să retrăim calvarul pe care Hristos l-a trăit în Săptămâna Pătimirilor, alături de El, cu orizontul bucuriei Învierii. Deci, trebuie să facem acest exercițiu spiritual – putem face chiar și în izolare – de a descoperi, de a redescoperi limitele umanității și în același timp bucuria și speranța Învierii.

N. Red: Cătălin Raiu este politolog, cadru didactic la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București, și reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE.

Ștefan Varga

Foto: manastireasuruceni.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *