S-au redeschis piețele în Wuhan și a izbucnit un uriaș scandal internațional. Comercianții chinezi critică zvonurile

După patru luni de zile de la izbucnirea infectării cu coronavirus, pieţele stradale din Wuhan, orașul din centrul Chinei s-au redeschis, potrivit transparentnews.ro

Cei 11 milioane de locuitori din orașul Wuhan s-au aflat în carantină în perioada 23 ianuarie – 8 aprilie, ca măsură a autorităților de a limita răspândirea coronavirusului.

Potrivit cronologiei noul coronavirus şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului 2019 într-o piaţă din oraş, unde erau comercializate animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi suferit mutaţii, răspândindu-se la oameni.

Această piaţă, numită Huanan, a fost închisă la 1 ianuarie 2020. Acum este ascunsă în spatele unui gard lung, albastru.

La o săptămână după suspendarea izolării, indicatoarele reamintesc interdicţia privind vânzarea animalelor sălbatice şi chiar a păsărilor de curte vii în piaţa Baishazhou, una dintre cele mai mari din oraş. În difuzoare, mesajele semnalează „victoria” ţării împotriva coronavirusului.

Chiar dacă piețele s-au deschis, acestea sunt aproape goale.

„Anul acesta suntem blestemaţi, nu există nicio îndoială în acest sens”, spune doamna Yang, vânzătoare de mirodenii. „Nu am văzut niciodată atât de puţini oameni”, a adăugat ea.

Vânzătoarea, a cărei cifră de afaceri este în scădere cu o treime faţă de perioada anterioară carantinei, este nemulţumită de zvonurile conform cărora pieţele în aer liber ar fi focare de boală.

„Este o panică fără niciun motiv”, a declarat vânzătoarea. Yang are sticle cu dezinfectant cu care îşi curăţă taraba de mai multe ori pe zi, conform cerinţelor autorităților chineze.

În trei pieţe din oraş sunt  în continuare comercializate animale acvatice vii – ţestoase, broaşte, peşte sau crustacee, dar nu şi păsări de curte sau mamifere terestre.

În străinătate, existenţa acestor pieţe suscită îngrijorări, în special în Australia, unde premierul Scott Morrison a declarat că redeschiderea lor este „de neînţeles”. Australia este la rândul ei sub tirul întrebărilor privind igiena și condițiile în care firme private îi țin în detenție, ilegal, pe migranții și solicitanții de azil care ajung pe teritoriul ei, de mai mulți ani.

„Trebuie să protejăm lumea de surse potenţiale de epidemii cu acest tip de virus”, a spus premierul australian la televizor săptămâna aceasta.

În Statele Unite, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, Anthony Fauci, a declarat pentru Fox News că aceste pieţe ar trebui închise „imediat”.

La Beijing, cotidianul Global Times a sărit marţi în apărarea pieţelor stradale, denunţând „prejudecăţile” occidentale şi ideea „ridicolă” de a le închide.

Dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat statelor să interzică vânzarea animalelor sălbatice, nu a susţinut în niciun fel închiderea pieţelor.

Unii consumatori susţin la rândul lor că rămân fideli pieţelor stradale. „Produsele lor sunt mereu proaspete”, a declarat doamna Chen, în vârstă de 40 de ani, adăugând că apreciază mărfurile „bune şi ieftine”. Criticile privind igiena precară „sunt pur şi simplu greşite”, a spus ea.

Chinezii mai tineri preferă, însă, supermarketurile. „Există mai multe lucruri în supermarket”, a explicat Jiang Yonghui, un tânăr de 20 de ani din Wuhan.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *