În timp ce UDMR „tace și face”, pesediștii „se jură că nu fură”. Încă un proiect a trecut prin nebăgare de seamă de Senat

După scandalul care a izbucnit din cauza proiectului de autonomie a așa-zisului Ținut Secuiesc, încă o inițiativă legislativă aparținând UDMR a fost adoptată de Senat, potrivit transparentnews.ro

Este vorba despre utilizarea obligatorie a limbii maghiare în unele regiuni.

Proiectul constituie, pentru președintele Klaus Iohannis, proba care ar dovedi înțelegerile subterane ale PSD cu UDMR și Ungaria. Social-democrații susțin însă teza diversiunii.

Proiectul de Cod Administrativ propus de UDMR a împlinit termenul pentru adoptare tacită în Senat încă de pe 8 aprilie, iar la finalul săptămânii trecute s-a constatat ofcial acest lucru. Textul prevede obligativitatea folosirii limbii maghiare în anumite regiuni din Ardeal.

„Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale

În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţînând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.”  Proiect de lege de modificare a Codului Administrativ

Este al doilea demers al UDMR care trece prin procedură tacită de prima cameră sesizată.

Inițiatorii proiectului de modificare a codului administrativ critică dur poziția președintelui.

KELEMEN HUNOR, preşedintele UDMR: „Președintele e cel mai informat om din Romania, are toate datele de la serviciile secrete și nu cred că poate susține cu probe acele declarații pe care le-a făcut. De la români nu luăm nimic, limba română nu este în pericol, nimeni nu vrea rupă Ardealul, Transilvania. Dacă în doua minute şi jumătate a recuperat Ardealul, poate îşi face timp şi se vă ocupa şi de tezaurul românesc de la Moscova, poate în 5-10 minute rezolvă această problemă.”

Acuzați încă o dată de troc politic, social-democrații au propria variantă.

ROBERT CAZANCIUC, senator PSD: „Nu poți să acuzi PSD că ar avea o agendă secreta, daca cineva vă afla informații să le facă publice, daca serviciile secrete au, să le facă publice, pentru că daca exista așa, este infracțiune. Dacă nu, este doar o diversiune a președintelui Iohannis pentru a abate atenția de la ce face și ce nu face Guvernul.”

Proiectul privind autonomia ținutului Secuiesc a fost respins în camera Deputaţilor. Şi iniţiativa pentru schimbarea codului administrativ va fi respinsă de deputaţi, cel mai probabil miercuri. Cu voturi şi de la PSD şi de la PNL.

Liberalii nu se mulțumesc însă cu atât și cer dezbaterea în procedura de urgenta a unui alt proiect de autonomie, inițiat de UDMR, uitat în sertarele parlamentului în ultimii 16 ani. pentru a fi de asemenea respins.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *