Premierul Ungariei și-a dat arama pe față . Reacția premierului român Ludovic Orban: „Vrabia mălai visează”

În timp ce președintele României, Klaus Iohannis este acuzat de pesediști și de partidele maghiare de discriminare și xenofobie, Viktor Orban, președintele FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria își dă arama pe față, potrivit transparentnews.ro

Viktor Orban a postat, pe Facebook, o hartă a Ungariei mari, care cuprinde și Transilvania.

Despre afirmațiile președintelui Iohannis, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, într-un comentariu postat pe pagina sa de socializare: „Nu este adevărat, este fals, este o teorie conspiraţionistă, un fake news, este instigare la ură, este naţionalism şi xenofobie curată”.

În acest context, premierul Ludovic Orban l-a ironizat pe omogul său maghiar, Viktor Orban.

„Vrabia mălai visează”, a spus, premierul român, în replică la postarea omologului maghiar.

Pe de altă parte, întrebat ce părere are despre punctul de vedere al deputatului PMP Marius Paşcan, care a cerut „plasarea UDMR în afara legii”, Ludovic Orban a precizat că nu susţine astfel de măsuri.

„Partidul Naţional Liberal este un partid care susţine libertatea de asociere. Asta nu înseamnă că vom susţine vreodată proiecte de lege anticonstituţionale şi care afectează unitatea, indivizibilitatea, ceea ce este prevăzut în Constituţie. (…) România este una dintre ţările care asigură cele mai largi drepturi pentru minorităţile naţionale, lucru pentru care a fost apreciată atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional şi nu cred că sunt necesare astfel de proiecte (de scoatere a UDMR în afara legii – n.r.)”, a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

Reacţia lui Viktor Orban vine după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a atacat dur PSD pentru legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că social-democraţii se luptă în birourile secrete din Parlament ca „să dea Ardealul ungurilor”,

Premierul ungar Viktor Orban a făcut, miercuri, o postare pe Facebook, după ce proiectele UDMR privind autonomia au fost respinse în Parlamentul României. El a pus pe contul său o imagine cu un glob cu harta Ungariei mari, în care apare inclusiv Transilvania.

Premierul Ungariei le-a urat succes la examene elevilor de liceu, cu un mesaj „subtil” pentru România.

„Un examen istoric. Succes”, a scris premierul ungar.

Reacţiile românilor nu au întârziat să apară. Postarea a strâns mii de comentarii.

„Nu uitaţi că am parcat armata în Budapesta”, scrie un internaut.

„Globul pământesc al tău trebuie să fie făcut în China”, mai scrie un român.

Unii români i-au scris premierului ungar că „tocmai a făcut o hartă greşită”: „Domnule Orban, aceasta este România, nu Ungaria, tocmai ai folosit harta greşită! În 8 ore maxim dacă ne forţăm… bem berea la o terasa din Budapesta!! Lăsaţi-ne trei zile şi Budapesta se va numi Craiova!!!!”.

Altul îi spune lui Viktor Orban că ştie că iubeşte România dar trebuie să rămână în realitate.

„Îmi pare rău colegule, globul tău trebuie să fie făcut în China :)) Ştiu că iubeşti România şi visezi despre munţii ei frumoşi, şi eşti întâmpinat oricând, dar rămâi la realitate”, spune un român, pe Facebook.

„Şi da, visele sunt frumoase, dar nu în această realitate”, scrie altul.

„Nu mai visaţi cu ochii deschişi! Transilvania mereu va fi pământ românesc!”, scrie altul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *