Zeci de elevi etnici maghiari din România dau examenul de bacalaureat în Ungaria. La întoarcere vor respecta restricțiile și vor intra în carantină?

Examenul de bacalureat din acest an este o adevărată piatră de încercare pentru învățământul românesc, dar și pentru toate statele din Uniunea Europeană, potrivit transparentnews.ro

În România, la examenele Bacalaureat şi de Evaluare Naţională elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea. Vor avea acces în sălile de examen doar 10 elevi care vor păstra distanța între ei de cel puțin 1,5 m.

Dar unii elevi de etnie maghiară nu vor să dea examenul de bacalaureat în România, preferând să meargă în Ungaria pentru acest lucru.

Despre aceasta, secretarul ungar Zoltán Maruzsa a spus că elevii români de etnie maghiară din Transilvania pot merge anul acesta pentru a da examenul de bacalaureat în unități școlare din Ungaria.

Potrivit unei hotărâri ale guvernului ungar, examenul se va susține numai la probele scrise pentru pentru a minimiza contactele personale.

Dar, pentru ca elecii maghiari să părăsească România pentru a trece în Ungaria este nevoie de vreo aprobare special din partea statului român sau ungar unde există restricții de circulație din cauza pandemiei de coronavirus?

Marossy Zoltan Gyorgy, președintele UDMR Timiș, a spus despre acest lucru:

„E  vorba doar de  faptul că cei care vor să studieze în Ungaria trebuie să aibă atestat de limbi străine. Asta se face acolo printr-un examen anterior admiterii. Deci, cei care vor să studieze în Ungaria trebuie să treacă atestatul în germană, engleză, fiecare ce a a studiat. Vor fi lăsați să treacă, dar nu au voie să părăsească teritoriul facultății la care dau examenul , și când ajung acasă vor intra în carantină.

Situațiile de urgență au alt statut. Au discutat universitățile si au ajuns la niște lucruri. Deci, vor fi lăsați să treacă, dar trebuie să stea în campus și nu au voie să iasă de acolo. Când au dat examenul de limbă vin direct acasă, nu au ce căuta în Ungaria. Când vin acasa, trec direct în carantină”.

Nu același lucru l-a susținut Farago Peter, președintele filialei UDMR Arad, care a spus că elevii nu vor intra în carantină fiind asimilați cumva lucrătorilor din zona de graniță.

„Noi aici,în zona de graniță a României, în județele  Arad, Bihor, Satu Mare, avem elevi care din clasa a IX a care s-au înscris la școli în Ungaria. Deci, ei umblă acolo la școală. Și cu această pandemie și la ei s-au închis scolile și acești elevi, acum o lună jumate, au revenit acasă, că nu stau de obicei în Ungaria. Și în Ungaria, pe data de 4, adică, luni, începe bacalaureatul. Noi am făcut anumite demersuri pe lângă autoritățile din România și cele din Ungaria, ca acești elevi să se poată prezenta la bacalaureat și ei să aibă un regim, adică, dacă intră în Ungaria să-și poată da bacalaureatul.

Toți elevii maghiari care au învățat începând din cls a IX-a în Ungaria, și acuma au ajuns să-și dea bacalaureatul, pot merge. Nu trebuie să intre în carantină instituționalizată, ci se pot prezenta și pot să-și dea bacalaureatul. În această situație din județul Arad sunt vreo 15-25 de elevi care acum sunt în anii terminali și își dau bacalaureatul în acest an. Bacalureatul ține la ei 4 zile. După care, revin în țară și nici aici nu trebuie să intre în carantină sau ceva fiindcă s-au dus să dea bacul. Doar dacă simt simptome sau ceva pot să intre in  carantină.

Si ei primesc acest statut tot așa cum primesc cei care fac zilnic naveta dintr-o parte în alta. Așa și ei..,. aici locuiesc, acolo lucrează, așa si elevii primesc acest statut. Este un pas important si simbolic că a fost nevoie de cooperarea celor două state, celor două ministere de externe, autorități, ca acești copii să-și poată da, în condițiile actuale, examenul de bacalaureat și să nu fie nevoie, nici acolo să intre în carantină în Ungaria, nici la reîntoarcerea în țară să nu fie nevoie …asta dacă nu prezintă simptome”, a spus Farago Peter

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *