Descoperiri senzaționale în cazul afacerii cu spirtul ucigaș. Cine a fost capul răutăților. „Nu te spăla, că faci mai rău!”

Scandalul care a izbucnit din cauza spirtului contrafăcut Sante Med a atins cote neînchipuite, după ce arabul Satar Abdul Dawoud, zis „Abed”, s-a predat polițiștilor bucureșteni, potrivit transparentnews.ro

Anchetatorii au descoperit în urma cercetărilor făcute până în prezent, că medicul „Abed” este fratele lui Hamude, de la „Puterea dragostei” și a fost cel care a pus la cale întreaga afacere.

Oamenii legii au stabilit care a fost parcursul spirtului contrafăcut Sante Med, de la arabii din București, până în comunele din Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Deocamdată, anchetatorii vorbesc despre un număr de 14 victime ale spirtului ucigaș.

Așadar, potrivit anchetatorilor, Abdul Dawoud ar fi fost cel care ar fi venit cu ideea de a vinde alcool metilic ca alcool etilic, încercând astfel să profite de pe urma pandemiei cu coronavirus.

După ce s-a predat, medicul arab a fost adus aseară în cătușe la Iași, urmând ca procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal să decidă ce se va întâmpla în continuare.

„Eu m-am certat cu Abed (Satar Dawoud, zis „Abed” – n.r.) din cauza faptului că acesta contraface spirt. Mi-a spus că nu e treaba mea și să tac din gură. În timp ce Abed turna alcoolul în butoiul albastru, o picătură mi-a sărit în ochi și m-a usturat toată ziua. Abed mi-a spus să nu mă spăl, că fac mai rău. Abed e doctor. În timp ce puneam capace la sticlele umplute cu lichidul fabricat, acesta îmi sărea pe piele și mi-a crăpat pielea pe mâini. În timp ce se fabrica spirtul, aveam o stare de rău. Domnul Abed are nevoie mare de bani, are datorii mari și, din cauza asta, m-a obligat să lucrez pentru el”, a spus Fuad Ahmmed în fața anchetatorilor.

Acesta a adăugat că nu are nicio activitate economico-financiară din 2010, câștigând bani din jocuri de noroc și pariuri sportive. Din cauza pandemiei cu coronavirus, casele de pariuri s-au închis, iar acesta a susținut că ar fi acceptat propunerea de a face afaceri cu Satar Dawoud, zis „Abed”.

De asemenea oamenii legii au mai descoperit că arabii au închiriat câteva încăperi la etajul I al unui imobil din satul și comuna Dobroești, județul Ilfov.

„Aici au adus mai multe materiale necesare producerii unei soluții care să imite alcoolul sanitar, precum alcool (metanol, cu privire la care cei doi inculpați afirmă că a fost procurat de suspectul Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”). Timp de două săptămâni, cei doi inculpați (Fuad Ahmmed și Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud – n.r.) au participat la prepararea unor soluții pentru care foloseau, conform declarațiilor, 70 la sută alcool și 30 la sută apă, peste care adăugau vopsea de ouă de culoare albastră”, au precizat oamenii legii.

Una dintre martorele din cauză a spus că a fost contactată pentru a lipi etichete pe sticlele cu spirt contrafăcut și, când a ajuns la imobilul din Dobroești, la fața locului se aflau Abdel Dawoud, Fuad Ahmmed și Satar Dawoud, fratele cunoscutului Hamude, de la „Puterea dragostei”.

Potrivit martorei, cei trei răsturnau o substanță incoloră din două bidoane mai mari, într-un recipient mai mare, cu un robinet.
Un alt martor a susținut că a fost contactat de Fuad Ahmmed, pentru a transporta sticlele cu spirt contrafăcut la depozitul Doraly, din București. Acesta a încărcat 30 de cutii cu sticle și le-a transportat.

Soții care le-au închiriat imobilul arabilor au văzut că aceștia transportau butoaie mari cu lichide. La un moment dat, soția a întrebat ce e cu acele lichide, iar soțul ei i-a spus că arabii preparau soluție pentru curățat geamurile. Femeia a cerut și ea o sticlă, pentru că voia să curețe geamurile casei, numai că acesteia i s-a făcut rău, a făcut o alergie pe ambele mâini și a simțit un miros înțepător, care a amețit-o.
Martorii au mai afirmat că, la un moment dat, în imobilul respectiv a venit și Satar Dawoud, care, împreună cu Fuad Ahmmed, a descărcat mai multe materiale.

În urma efectuării percheziției la imobilul respectiv, anchetatorii au descoperit două canistre, cutii de carton, PET-uri, vopsea albastră pentru ouă, saci din plastic.

La audieri, afaceristul Ciprian Barticel, administrator al firmei Viosim Impex Junior SRL, care are sediul în depozitul Phoenix, din Iași, a afirmat că a cumpărat alcoolul de la arabi, prin intermediul unui alt martor, respectiv șoferul angajat la societatea lui.
Martorul a cumpărat aproape 80 de baxuri, dar factura a fost făcută doar pentru 600 de sticle. Ulterior, șoferul de la firma lui Barticel a mai cumpărat aproape 80 de baxuri, primind o factură tot pentru 600 de sticle.
Pe 22 – 23 aprilie 2020, un angajat al firmei lui Barticel i-a spus acestuia că soțul unei cliente care a cumpărat o sticlă cu spirt a murit. La audieri, Barticel a susținut că ar fi retras de la vânzare toată cantitatea de alcool sanitar și a distrus-o.
Pe facturile emise de arabi era trecută firma Vigoo Retail SRL București, o societate care ar fi fost promovată în trecut de Cătălin Botezatu.

La audieri, Barticel le-a mai spus anchetatorilor că un coleg de depozit l-a întrebat de unde poate cumpăra spirt (1.000 de sticle) pentru o primărie din județul Iași, iar el l-ar fi îndrumat către arabii din București.
Ulterior, acesta a afirmat că el i-a livrat spirtul colegului, respectiv peste 1.000 de sticle. El a mai spus că, în momentul în care a aflat că soțul unei cliente a murit, a decis să distrugă alcoolul rămas pe stoc.
De asemenea, la audieri, Barticel a susținut că i-a fost frică să spună care a fost cantitatea de alcool distrusă.

„Până la acest moment al audierii, mi-a fost frică să spun despre cantitatea de sticle distrusă, întrucât m-am gândit că voi fi acuzat de evaziune fiscală, facturile primite fiind doar pentru 600 de sticle”, a afirmat afaceristul ieșean.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *