Săraci în România, sclavi în Spania. Români exploatați de tot de români. 9 persoane salvate din infern

 

O periculoasă rețea de traficanți de persoane condusă de un grup format din 11 români a fost descoperită de poliția spaniolă, potrivit transparentnews.ro

Zece cetățeni români și o femeie originară din Honduras au fost arestați de autoritățile spaniole după ce au descoperit cum țineau zeci de muncitori sezonieri sub sclavie.

Victimele lucrau zilnic câte 12 ore, fără pauze, fără dreptul la zile libere, cu un salariu de 5,50 euro pe oră pe care de cele mai multe ori nu-l primeau. Mai mult, aceștia erau cazați șapte într-o cameră, mulți dintre ei dormind pe podea, înghesuiți, în condiții deplorabile și fără mâncare. La final de lună ei trebuiau să achite câte 150 euro/persoană pentru aceste condiții.

„Muncitorii erau oameni vulnerabili, cu un nivel de educație scăzut, o situație economică foarte precară și care nu cunoșteau deloc limba și legislația spaniolă. Organizația le-a plătit biletele de autocar pentru a-i aduce în Spania și, odată ajunși aici, erau cazați în diferite apartamente din localitatea Medina del Campo, unde stăteau înghesuiți, în condiții deplorabile și fără provizii, constrânși să doarmă pe podea, câte șapte în cameră, și erau obligați să plătească și 150 de euro pentru asta”, au precizat autoritățile din Spania.

Românii din rețea îi băteau crunt pe conaționali pentru „a-i putea control mai ușor”. Victimele erau transportate de dimineață cu niște autoutilitare pe câmpurile din provincie și erau obligați să muncească până la 12 ore pe zi.

„Nu știau dacă sunt înregistrați la Securitatea Socială, nu aveau dreptul la concedii sau zile libere și salariul lor era de 5,50 euro pe oră, bani pe care nu îi primeau de obicei”, subliniază anchetatorii.

De asemenea, autoritățile au constatat că șefii organizației au folosit unii dintre acești lucrători ca paravan pentru afacerea lor ilegală, deschizând conturi bancare pe numele lor în care erau transferați banii primiți de la fermierii pentru care lucrau, evitând astfel să fie descoperiți de Garda de Finanțe.

Poliția spaniolă a mai constatat și că unul dintre membrii principali ai rețelei se ocupa cu falsificarea permiselor de conducere spaniole.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *