Scandal diplomatic între România și Republica Moldova. Reacția autorităților române

Tensiuni între Republica Moldova și România după ce premierul Ion Chicu a făcut declarații dure la adresa Bucureștiului, potrivit transparentnews.ro

El s-a referit într-o postare pe o rețea socială la corupția din România și la modul în care țara noastră a gestionat criza Covid-19. Ministerul român de Externe a catalogat poziția premierului de la Chișinău drept inadecvată și lipsită de respect la adresa României.

Într-o postare pe o rețea socială, europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei sanitare provocată de Covid-19. Motivul, arată vicepreşedintele Partidului Popular European, este că executivul de Chișinău nu a reușit în ultimii ani să implementeze reformele necesare.

După acest mesaj, premierul Republicii Moldova a reacționat extrem de dur.

Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova: „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de “adus mingi” buni…Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumătate din numărul de bolnavi Covid-19 înregistraţi în toată țara mea. Şi medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedații din România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.””.

Ministerul de Externe de la București sancționează în termeni duri ieșirea premierului de la Chișinău.

„MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. (…) Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice”.

Punctul de vedere al României a fost adus la cunoștința Ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Și partidele politice de peste Prut au sancționat ieșirea premierului Chicu.

Mişcarea politică Unirea spune despre declaraţiile premierului Chicu că sunt calomnii şi atacuri furibunde. În timp ce Partidul Unităţii Naţionale îi transmite șefului executivului de la Chișinău să se uite în „grădina proprie”.

Vlad Țurcanu, prim-vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale: „Ion Chicu se răsteşte cu țâfnă la eurodeputatul Siegfried Mureșan, care încearcă să-l ajute să obțină bani de la Uniunea Europeană. Și ponegrește o țară, România, care îl sprijină pentru a îndrepta prostiile pe care le-a făcut”.

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României şi a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetăţeniei române. Nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac, pe Facebook.

România a ajutat Republica Moldova de mai multe ori de la declanșarea crizei sanitare cu medicamente și suport medical. Zeci de medici au lucrat două săptămâni alături de medicii de peste Prut.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *