Misiune istorică la NASA. Capsula Crew Dragon a fost lansată în spațiu

Capsula Crew Dragon a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX

Este prima misiune cu echipaj uman din SUA şi cu tehnologie americană din ultimii 9 ani şi totodată prima misiune privată de aces gen.
Lansarea a avut loc în pofida condiţiilor meteorologice incerte, care ameninţau să amâne misiunea pentru a doua oară.

La bord sunt doi astronauți NASA, Robert Behnken (49 de ani) și Douglas Hurley (53 de ani), colonel în rezervă din Corpul Puşcaşilor Marini, respectiv Forţele Aeriene. Sunt veterani ai misiunilor spaţiale și sunt căsătoriti cu femei care au zburat în spaţiu.

„SpaceX, suntem gata de lansare! Să aprindem lumânarea asta!”, a spus Doug Hurley cu câteva momente înainte de lansare, parafrazând celebrele cuvinte rostite tot de pe rampa de lansare de astronautul Alan Shepard, în 1961, primul american care a ajuns în spaţiu.

Capsula Crew Dragon, lansată la ora 22.22 ora României, urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei.
Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a aflat la Centrul Spaţial Kennedy, de la Cape Canaveral, în Florida, pentru a asista la lansare. „A fost ceva foarte frumos de văzut”, a spus el.

Misiunea este considerată de importanţă istorică, deoarece ar putea deschide o nouă eră spaţială care se bazează pe implicarea sectorului privat. Vehiculul a fost construit de SpaceX, compania excentricului miliardar Elon Musk, dar este un proiect comun cu Agenția Spațială Americană, deci cu o finanțare serioasă din partea guvernului federal.

De aproape un deceniu, americanii depind de ruși și de navetele Soyuz pentru a ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Prima tentativă de lansare a fost anulată, miercuri, cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor, din cauza vremii nefavorabile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *