Atenție la măștile de protecție. ANPC trage semnalul de alarmă

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a tras un semnal de alarmă în legătură cu anumite modele de măști de protecție care sunt înscrise pe lista produselor periculoase, potrivit transparentnews.ro

Potrivit directorului ANPC aceste măști au capacități insuficiente de filtrare, deoarece, o cantitate excesivă de particule poate trece prin ele, sporind astfel riscul de infecție.

„ALERTĂ. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.”, avertizează Paul Anghel.

De asemenea, președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a afirmat că sunt 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele europene privind calitatea.

„Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului.

Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție.

Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile.

Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus.

Măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a explicat Eduardt Cozminschi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *