America dă tonul cenzurii. Capodopera cinematografică „Pe aripile vântului”, interzisă publicului. Motivul este șocant

 

Pe fondul tensiunilor rasiale din SUA generate de moartea bărbatului de culoare George Floyd, cele mai cunoscute platforme HBO și Netflix au interzis difuzarea capodoperei cinematografice „Pe aripile vântului”, potrivit transparentnews.ro

Celebrul film „Pe aripile vântului”, ecranizat în 1939, a fost retras temporar din serviciile mai multor furnizori de platforme media din lume, printre care HBO Max, Netflix și BBC.

Această decizie a fost luată după ce mai mule critici au apărut în spațiul media, în legătură cu o așa numită romantizarea a sclaviei

Un lungmetraj de aproape patru ore, această creație regizată de Victor Fleming este considerată de numeroși profesori universitari drept cel mai ambițios şi eficient instrument de revizionism sudist.

Filmul, care expune povestea de dragoste a lui Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable) în timpul războiului civil american, este considerat de mulți drept un clasic cinematografic și este unul dintre cele mai populare filme realizate vreodată.

Un purtător de cuvânt al HBO a declarat că „Pe aripile vântului” este „un produs al timpului său și înfățișează unele dintre prejudecățile etnice și rasiale care, din păcate, au fost obișnuite în societatea americană .“

„Aceste reprezentări rasiste sunt greșite atunci și sunt greșite și astăzi, iar noi am considerat că a menține acest film în derulare ar fi iresponsabil”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, atunci când filmul va reveni la HBO Max, acesta „va reveni cu o discuție a contextului său istoric și cu o explicare a acelor imagini” și va fi prezentat „așa cum a fost creat inițial”.

„Pe aripile vântului”, o ecranizare a romanului cu același nume semnat de Margaret Mitchell, a avut premiera în 1939, iar în 29 februarie 1940 a câştigat 10 premii la ceremonia de acordare a trofeelor Oscar.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *