Lumea se schimbă radical. Dispariția banilor între ficțiune și realitate

Foto: Romaniatv.ro

Dezvoltarea galopantă a tehnologiei în aproape toate domeniile de activitate a cuprins încet, încet și forma de plată a produselor, precul și a serviciilor.

Pentru prima oară în lume, înlocuirea bancnotelor cu cardurile a fost făcută în China.

Procedeul prin care se făceau plățile era foarte simplu și anume se atingeau dispozitivele de diferite coduri QR, adică acele coduri de bare bidimensionale în formă de pătrat și, în acest fel, graţie unei anumite aplicații, cheltuielile erau plătite.

Așa cum era de așteptat, acest procedeu, de a face plăți electronice a pătruns ți în diferite zone ale lumii, și în special, în Europa.

De exemplu, în prezent în Italia pentru a se reduce evaziunea fiscală guvernul consideră că o soluție viabilă este dispariția bancnotelor.

De asemenea, Suedia , Danemarca și Canada sunt hotărâte să se aventureze pe acest drum.

Teama de îmbolnăvire cu COVID-19

În Statele Unite, Wall Street Journal a scris în luna aprilie că utilizarea bancomatului sau a aparatelor de marcat automate a scăzut cu 60%, din cauza noului coronavirus, care i-a împins pe americani să adopte plățile electronice, limitând la minimum indispensabil contactul cu monedele și bancnotele.

Prestigioasa publicație Wall Street Journal a arătat că în Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus, folosirea bancomatelor a scăzut cu 60%.

Cu toate aceste temeri și măsuri de prevedere, există, totuși, și păreri potrivit cărora renunțarea la bancnote ar avea și o parte proastă.

Dacă se ia ca exemplu Suedia, există destul de multe motive de îngrijorare. Potrivit mai multor experți, la Stockholm, trecerea la plățile electronice a avut loc prea devreme.

Astăzi, dacă ne plimbăm pe străzile capitalei suedeze, multe magazine expun afişe inconfundabile : „Nu mai acceptăm numerar”.

În realitate, acest fenomen era răspândit deja de câțiva ani; numai că acum, uraganul Covid a accelerat procesul de digitalizare a plăților.

Se caută o soluție salvatoare

Băncile ar putea devein mai puțin interesate de menținerea în viață a monedei fizice. Acest lucru ar fi în direct legătură cu faptul că instituțiile nu mai realizează profituri la achizițiile în numerar, din ce în ce mai puține persoane retrag numerar de la sucursalele bancare și până şi bancomatele au costuri de administrare ridicate. Rezultatul fiind că în Suedia, în afara marilor orașe, este foarte dificil să găsești un ATM. Cele mai afectate au fost zonele rurale.

Renunţarea la numerar a penalizat şi unele segmente ale populației, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu dizabilități.

Niklas Arvidsson, profesor asociat la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, a explicat că unii oameni au fost nevoiți să renunțe la cumpărarea de articole, deoarece nu au mai găsit numerar.

În doi ani, Canberra va deveni o societate fără numerar

Specialiștii în domeniu afirmă că renunțarea la monedă se face prea repede, iar oamenii nu sunt pregătiți pentru o societate digitală în toate aspectele sale, inclusiv plățile.

Totuși, în Australia, se pare că, în doi ani, Canberra va deveni o societate fără numerar.

Între timp, guvernul federal a propus legi care să interzică plățile în numerar de peste 10.000 de dolari australieni, cu condamnări de până la doi ani pentru infractori.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *