Drama româncelor plecate la muncă în Austria. „Nu aveam voie să mănânc. Aseară am furat o felie pâine”

Zeci de românce au ajuns la capătul puterilor după ce au plecat în Austria, unde lucrează ca îngrijitoare pentru bătrâni.

Desigur, au plecat legal, cu acte în regulă, dar odată ajunse acolo au fost supuse unui tratament josnic, umilitor din partea austriecilor pentru care românii nu înseamnă nimic altceva decât niște sclavi.

Rodica Ursu este una dintre aceste femei care și-a părăsit țara și familia pentru un trai mai bun pe care în țară nu l-ar fi putut găsi niciodată.

„Nu pot nici să vorbesc de plâns. Plâng de două zile în continuu. M-au adus aici la o femeie bolnavă cu demență. Există o vecină aici care din prima zi mi-a zis să plec acasă că sunt româncă proastă și împuțită, că nu suportă româncele”, a declarat, pentru Antena3, Rodica Ursu, una dintre româncele umilite de firmele de intermediari din Caraș-Severin.

 Aparținătorii bătrânei de care românca avea grijă erau departe, așa că vecina era cea care avea grijă de casă și de banii familiei.

„De la mâncare au plecat toate, că în rest suportam orice. Orice umilință aș fi suportat. Dar nu aveam voie să mănânc. Aseară am furat o felie pâine. Amețesc, mă țin de pereți când merg. Cerșesc mâncare și ei mă gonesc ca pe un câine. Am luat legătura cu firma și firma mi-a spus că nu mă crede și nu mi-a mai răspuns la telefon”, a mai explicat Rodica Ursu. 

În acte, firma care a trimis-o pe româncă este o agenție de turism și nicidecum o firmă de plasare a forței de muncă.

Hoți în România, nemernici în Austria

„O linguriță de mâncare pe zi. O linguriță. Atât sunt de zgârciți. Mă culcam cu dorul de mâncare și mă sculam. Eu știam că noi primeam și bani de mâncare”, a precizat Agnes Telescu, o altă româncă batjocorită în Austria. 

Toate firmele care se ocupă de plasarea forței de muncă în state din Uniunea Europeană percep comisioane de la românii care vor să muncească în străinătate, lucru interzis complet de lege. Și totuși, agenţiile cer de la muncitorii români comisioane lunare, pe lângă multe alte taxe, începând cu taxa de transport.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *